Gå til sidens hovedinnhold

Psykiske lidelser for «åpen dør»

Artikkelen er over 10 år gammel

– Det skal ikke være slik at hele kontorlandskapet hører når du gråter og er i samtale, sier Ina Svarstad.

Ina Svarstad er leder av Brukerrådet ved Vestby kommunes psykiske rehabiliteringstjeneste. Hun kan bekrefte at tjenesten sliter etter at de ble flyttet til Malmbergbygget på Verpet. Tjenesten måtte ut av lokalene i Fiatbygget på grunn av sopp og råte.

Arbeidsforholdene har gått fra vondt til verre etter flyttingen. Ansatte Moss Avis har snakket med, forteller at kontorlokalene ikke egner seg til behandling av tunge psykiske lidelser.
- Hele gangen hører det når brukere i dyp krise åpner seg og gråter, forteller en av de ansatte. Vedkommende ønsker å være anonym av frykt for å miste jobben.


Del på Facebook
 

Alle hører

Ina Svarstad derimot, kan gi problemet et ansikt. I tillegg til å representere brukerne, har hun vært psykisk syk i perioder. Nå er hun delvis på vei inn i arbeidslivet igjen.
- Det er veldig lytt her, bekrefter hun

-  Man hører det som foregår inne på kontorene og det er veldig uheldig for den det gjelder. Når man sliter med angst og depresjon, er man avhengig av å føle seg trygg i behandlingen. Man trenger å kunne snakke og gråte uten at andre hører det. Jeg har fått reaksjoner fra brukere. Samtalene med terapeutene fungerer dårlig når det er lytt og dette kan gjøre at mange lukker seg helt.
  

Åpen

Ina Svarstad har valgt å være åpen om sin psykiske lidelse.

Ikke alle klarer det:
- Når du kommer til behandling hit i Malmbergbygget, så må du sitte i en åpen ventegruppe midt i korridoren. Dette er faktisk en belastning for veldig mange. Å skjerme brukerne er helt avgjørende, men når du sitter og venter på time og samtidig hører det som foregår inne på kontorene, er det ikke særlig bra for den videre behandlingen.

Rehabiliteringstjenesten har cirka 170 personer over 18 år på vedtak. 60–70 av disse går også dagsenteret. I psykiatrien er det 10 ansatte. De er plassert to og to på kontorene, med bare et skjermbrett mellom seg.

-  Det sier seg jo selv av dette ikke går, sier en av de ansatte.

- Dagen går med til å lete etter rom man kan ha samtaler i. Vi har tatt opp problemet og får nå etterisolert to behandlingsrom, men vi føler vel ikke at vi blir tatt på alvor, sier vedkommende og legger til at dette er årsaken til at de velger å gå utenom tjenestevei og til avisen.
 

- Ansatte er fortvilet og i ferd med å gi opp. Enkelte slutter. Vi føler at ting ikke varsles videre. Fokuset nå må være på den enkelte bruker som kommer hit med tunge psykiske lidelser. Og det er mange. Hvis vi skal kunne hjelpe dem til å klare hverdagen, må vi ha skikkelige arbeidsforhold. Det har vi ikke i Malmbergbygget, avslutter vedkommende.


 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.