Gå til sidens hovedinnhold

– Rart å se brannen igjen

Artikkelen er over 7 år gammel

For 24 år siden skjedde en av Norges største blokkbranner. Nå gjenfortelles dramaet i Moss Avis' nye dokumentarserie «Glemmer det aldri!». Se dokumentaren ved å trykke på bildet over.

Første episode i serien heter «Da blokka brant» og omhandler storbrannen på Gjerrebogen i 1990.

– Det var en av de verste brannene i mossehistorien, sier Øivind Thømt.

Han var daværende brannmester og en de første som ankom stedet.
Til sammen deltok rundt 80 personer i brannslukningsarbeidet. Hele toppetasjen, totalt 22 leiligheter, ble så godt som utbrent.

Utrolig nok kom ingen personer til skade.
– Hadde det tatt fyr om natten, ville nok utfallet vært annerledes, sier Thømt.

ARKIVDYKK: Les de gamle Moss Avis-artiklene fra brannen

Tidsvitner deler historier

Torsdag fikk han og tre andre tidsvitner til brannen, tidligere beboer Heidi Rynning, daværende brannkonstabel Reidar Aasgaard og borettslagsleder Rune Eriksen, se en førpremiere av dokumentaren.

– Det var en fin film. Godt laget, lyder det fra kvartetten etter at rulleteksten har gått.

– Det er rart å se det om igjen, legger Rynning til.

Ideen var å bruke det store og rikholdige arkivet til Moss Avis, som inneholder over 100 år med lokalhistorie, og få vist det fram i dag

Hun bodde vegg til vegg med leiligheten der brannen startet, og forteller i filmen hvordan hun måtte røske med seg det hun kunne av verdisaker, før flammene tok overhånd.

Også Moss Avis-fotograf Terje Holm forteller om hvordan han opplevde brannen.

Se bilder fra brannen: Brannen på Gjerrebogen 1990

Flere episoder i vente

Det er journalist Anders Engen Sandén som er prosjektleder for «Glemmer det aldri», mens kollega Jappe Eriksson har hatt ansvaret for redigeringen.
– Ideen var å bruke det store og rikholdige arkivet til Moss Avis, som inneholder over 100 år med lokalhistorie, og få vist det fram i dag. Samtidig er det mange som fortsatt husker disse begivenhetene, og har sterke minner og følelser fra da det skjedde, forklarer Sandén.

Han røper at det jobbes med flere episoder av serien, som er planlagt utgitt senere denne våren. Disse vil, som dagens episode, bli tilgjengelige på våre nettsider.

Vi vil gjerne ha tilbakemeldinger om hva du synes om dokumentaren, at du deler din historie fra brannen eller at du tipser oss om andre store hendelser i distriktet vårt som vi kan lage en dokumentar om. Bruk kommentarfeltet under! 

Se dokumentaren fra Gjerrebogen her: