Redde for å miste Birkelandgården

Sjøskolen håper de kan fortsette undervisningen på brygga i Son.

Sjøskolen håper de kan fortsette undervisningen på brygga i Son. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Birkelandgården i Son sentrum skal utredes som kulturarena. Det er dårlig nytt for Soon sjøskole som gjerne vil fortsette med skole i lokalene.

DEL

Det var i mandagens formannskapsmøte at rådmannen foreslo å se på bruken av Birkelandgården med nye øyne.

Leieavtalen med sjøskolen går ut 30. september 2015 og rådmannen kan tenke seg å forlenge avtalen til 30. juni 2016 og deretter vurdere bygget som kulturarena.

- Det er ikke bra for oss, sier styreleder Jakob Iversen og lærer David McBride.

De to fulgte debatten og sier at det er veldig viktig for skolen å få fortsette i lokalene, både på grunn av den sjønære beliggenheten, og fordi det ligger sentralt.

- Vi har 15 elever, tre av dem fra Vestby og har holdt til i Birkelandgården siden 1990. Slik håper vi det kan fortsette også.

Kommunal gård

Birkelandgården er kommunalt eid og på cirka 212 kvadratmeter. Gården er bygget i årene 1850-1874 og ligger vegg i vegg med Son bibliotek.

Oppussingsbehovet er stort, men rådmannen mener gården er velegnet til kulturformål.

Thove Hov Eggen, aktiv i Bibliotekets venner og Soon og Omegns Vel, fulgte også debatten. Hun sier dette:

- Biblioteket har lenge hatt ønske om å bruke sjøskolens areal. Vi har ikke diskutert denne saken nå, men vi må se bredt og positivt på forslaget.

I debatten sa politikerne dette:

Tom A. Ludvigsen (Ap): - Saken ser kanskje liten og enkel ut, men dette er en gård midt i Son. Den ligger fint til, ikke minst ved siden av folkebiblioteket, og midt på torget. Jeg har vært med å diskutere gården i mange år, ikke minst i forhold til Soon sjøskole. Jeg er veldig glad for at vi får saken på dagsorden. Ap utelukker verken sjøskolen, salg, eller kulturformål nå. Nå må vi bruke litt tid sammen med sjøskolen og andre. Biblioteket er en aktiv kulturbærer med så mange aktiviteter at selve biblioteket blir lite, men i underetasjen er det tomt. Vi hadde håpet på et nytt punkt tre hvor det vurderes om den tidligere kiosken også kan være interessant for kommune.

Kjell Meek (SV): - Jeg har ingenting imot å være med på en slik debatt. Jeg savner den tiden da vi kunne bruke Birkelandgården, men den har vært utilgjengelig etter at sjøskolen kom inn. Dette må bli et hus vi kan bruke igjen og jeg håper vi får huset tilbake.

Trygve Thorsen (Frp): - Jeg hører til dem som synes det er positivt med sjøskolen og skuta, og hadde håpet vi kunne fortsette med det. Jeg er ikke så sikker på at jeg vil være med på noen kulturarena, men jeg kan godt være med på debatten og Aps punkt tre.

Stig Eyde (H): - Sjøskolen er et godt tiltak. Vi kan være med på både rådmannens innstilling og Aps forslag.

Hov Eggen sier avslutningsvis dette om å innlemme første etasje til kulturelle formål:

- En bokkafe kan jo bli riktig fint. Uansett synes jeg det er et veldig godt forslag å diskutere Birkelandgården som kulturell arena. Og som det ble sagt her, samhandlingen med sjøskolen kan være vanskelig. Å pusse opp og fortsatt ha det i kommunalt eie er kjempebra, det kan jeg si både som bibliotekvenn og velforeningsmedlem.


Saken avgjøres i kommunestyret 12. desember.

Artikkeltags