Det melder departementet i en pressemelding som ble lagt fram kl. 12.00 fredag.

– Vi har lagt vekt på at det er bred lokal enighet om dette, og at etablering av IKEA på Delijordet kan bidra til å styrke utviklingen av Vestby sentrum, sier Kommunal- og moderniseringsministeren.

– Det har vært sterkt engasjement fra ordføreren og lokalpolitikere i denne saken, og jeg er glad vi kan komme med en positiv løsning allerede før jul, legger han til.

I forbindelse med avgjørelsen har Vestby-ordfører John Ødbehr innkalt til en pressekonferanse kl. 12.30 i Vestby Rådhus.

– Tidlig julegave

Bård Stang-Lund Valasjø, Ikeas eiendomssjef i Norge, var ikke kjent med nyheten da moss-avis.no ringte ham like etter kl. 12.00.

– Det var en veldig hyggelig beskjed!, utbryter han.

– En fin julegave å få, legger han til.

Han sier det er vanskelig å si når varehuset kan åpne. Fortsatt gjenstår det en del papirarbeid. Det beste estimatet han kan gi er at det vil ta rundt et halvannet år før byggingen kan starte.

– Vi må gjennom den byråkratiske mølla, så det blir vanskelig å forskuttere. Neste steg nå blir å sette oss ned sammen med kommunen og bli enige om en detaljreguleringsplan, sier han.

– Vi er skuffet, men ikke overrasket

Øyvind Kjølberg, Ikea-talsperson for Vestby Landbrukslag, sier han føler slaget om Ikea var tapt for lenge siden.

– Det er vel ingen stor overraskelse, akkurat. Det har vært vanskelig å tenke seg til at Sanner ville ende opp på noe annet, sier han skuffet.

Spill i kulissene

Onsdag var han blant representantene fra naturvernforbundet og bondelaget som deltok i et møte med Jan Tore Sanner i Vestby, sammen med blant annet ordfører John Ødbehr.

Kjølberg sier han føler en avgjørelse var tatt allerede da.

– Jeg tror han allerede da hadde bestemt seg for å si ja, faktisk, sier Kjølberg.

Det er ingen bonde i verden som ville ha vurdert å flytte jordet sitt på denne måten

Stoler på Ikea

Han sier det nå er Ikea som sitter med nøkkelen på hva som skjer videre.

– Vi kommer helt sikkert til å snakke mer med dem nå. Jeg føler med sikker på at de vil ta en gjennomtenkt og seriøs vurdering på hva som vil skje med matjorda.
– En garanti på at matjorda vil flyttes bra, det tror jeg de kan gi, men det er også garantert at jorda vil ende opp verre enn om den hadde fått stått i fred. Det er ingen bonde i verden som ville ha vurdert å flytte jordet sitt på denne måten, avslutter han.

– Ikea viser større ansvar enn regjeringen

– Dette er intet annet enn en erklæring om en svekkelse av matproduksjon i Norge, sier Per Skorge, generalsekretær i Norges Bondelag, i en uttalelse etter at det ble kjent at regjeringen har sagt ja til utbygging på Delijordet.

IKEA har tidligere sagt at en eventuell bygging av varehus på Vestby må skje uten at matproduksjonen blir redusert.
– Det kan se ut som om IKEA tar et større ansvar enn regjeringen for å sikre framtidas matproduksjon, avslutter Skorge.