Renser for hundrevis av millioner

 Wärtsilä Moss er i sterk vekst. Tidligere i år besøkte næringsminister Trond Giske bedriften. Adm.dir. Geir Hellum (t.h.).

Wärtsilä Moss er i sterk vekst. Tidligere i år besøkte næringsminister Trond Giske bedriften. Adm.dir. Geir Hellum (t.h.). Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Wärtsilä Moss har inngått en kontrakt om levering av utstyr for rensing av eksosgass fra ferjer tilhørende Color Line.

DEL

Color Line planlegger nå å investere rundt 250 millioner kroner i miljøteknologi.

Selskapet har inngått avtale med Wärtsilä i Moss om levering av nytt avgassrenseutstyr for SuperSpeed 2 mellom Larvik og Hirtshals, med opsjon om tilsvarende for SuperSpeed 1 mellom Kristiansand og Hirtshals og de to cruiseskipene Color Fantasy og Color Magic mellom Oslo og Kiel. Løsningen vil gi opp mot 90 prosent redusert utslipp av svoveloksider ,SOx.
 

Et utstillingsvindu

Selv om ikke alle de 250 kontraktsmillionene tilfaller Wärtsilä, anser selskapet likevel avtalen som både stor og viktig fordi man får en fot innenfor det norske ferjemarkedet.

‑ Dette blir et utstillingsvindu for oss, sier direktør Sigurd Some Jenssen på Wärtsilä.
Color Lines miljøsatsing får full backing av Bellona.

– Det er mange utfordringer i skipsfarten i årene fremover, og Color Line viser med sine offensive miljøinvesteringer i rensing hvordan det skal gjøres, sier leder Frederic Hauge i Bellona.

LES OGSÅ: Her blir det 50 nye stillinger
 

Redusert utslipp

Løsningen som er valgt kalles for scrubber, og gir Color Line en utslippsreduksjon av svoveloksider per skip på over 500 tonn SOx per år. For rederiet samlet vil reduksjonen bli ca. 2 500 tonn SOx per år, fordelt over seilingsområdene til skipene i Tyskland, Danmark og Norge.

I tillegg har scrubber, vil ifølge selskapet, den positive effekten at skipenes utslipp av partikler som sot reduseres med ca. 50 prosent.

LES OGSÅ: Sikret seg sin feteste enkeltavtale

Color Line vil begynne installering av eksosgass scrubbere i mars 2014. I oktober 2011 etablerte Color Line også Norges første anlegg for landstrøm for store skip i Oslo.

– Vi er svært opptatt av å ligge i forkant med miljøforbedrende tiltak, sier Helge Otto Mathisen, konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Color Line.

Han legger til at kombinasjonen landstrøm fra ren fornybar energi og rensing av eksosgass er en svært effektiv og god miljøløsning. Også Bellona roser Color Line for å ha tatt i bruk landstrøm.

Artikkeltags