Jeg har et hjerte for mennesker som lider. Uansett om det er på gata her i Moss eller et helt annet sted i verden. Kan gjøre noe for dem, gjør jeg det med fullt hjerte. Det har jeg gjort hele livet, sier Lillemor til Moss Avis på vei fra det ene huset til det neste.

Med sin 149 centimeter («eller kanskje jeg har krympet til 148») lever hun opp til navnet sitt. Til gjengjeld er hjertet stort, og forrige søndag hadde det slått i 90 år.

Begynte i 1960-årene

Første gang Lillemor gikk med bøsse under TV-aksjonen var i 1960-årene.

– Jeg har ikke gått hvert år, men jeg har gått mange ganger. Og så lenge jeg er frisk og har brukbare bein, vil jeg fortsette å gå med bøsse, smiler hun.

De siste 30 årene før hun ble pensjonert jobbet hun på Sterud. Etter det har hun ukentlig hjulpet til i Moss kirke med å gjøre i stand til gudstjenester.

– I dag gikk kollekten til TV-aksjonen, og vi fikk inn usedvanlig mye, forteller Lillemor.

Hos familien Leines på Skarmyra går vesle Isak inn etter sedler som han stikker ned i Lillemors bøsse. Noen av pengene kommer fra Isaks egne oppsparte midler.

– Jeg bare ville, sier Isak på spørsmål om hvorfor han vil gi.

Jeg har et hjerte for mennesker som lider.

Hjelp til sine røtter

Litt lenger oppe i gaten åpner Fareha Younus døren, og også hun vil gi.

Fareha er født i Norge og er norsk, men røttene har hun i Pakistan, som er et av landene hvor midlene fra årets TV-aksjon skal bidra til å bedre folks hverdag og liv.

Én annen med røtter i et av årets mottakerland er Walid Ali Ibrahim. Han kom fra Etiopia til Norge for 14 år siden. Søndag var han frivillig bøssebærer sammen med Hedda Härter Johansen, Solveig Therese Stenseth, Amanda Hagmann.

– Det er hyggelig å hjelpe, sa kvartetten.

– Vi vil bidra og gjøre noe som kan forandre livet for andre. Jeg vet hvor vanskelig det kan være å få tak i rent vann i Etiopia, sa Walid.

Tilbake på Skarmyra spør vi Lillemor om hun utelukkende har gode minner fra alle sine bøssebærerrunder.

– Ja, absolutt. Bare gode minner, sier Lillemor, og smiler: – Bare to ganger på alle disse årene har jeg opplevd tverrhet. Men jeg fikk blidgjort dem.