Sa nei til inngangs-<br>penger på Moss by- og industrimuseum

 Frps Erlend Wiborg sa ja til å ta betalt på museet. Han frykter at mindre penger betyr at man etterhvert kan risikere å måtte nedlegge by- og industrimuseet. Foto Pål Andreassen

Frps Erlend Wiborg sa ja til å ta betalt på museet. Han frykter at mindre penger betyr at man etterhvert kan risikere å måtte nedlegge by- og industrimuseet. Foto Pål Andreassen

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Et flertall i bystyret avviste i går forslaget om inngangspenger. Men mindretallet frykter sviktende inntekter og kroken på døra.

DEL

Moss Avis har tidligere omtalt innføringen av den såkalte kulturmomsen for Moss by- og industrimuseum.

Ved å ta inngangspenger kan man da fradragsføre inngående moms. Men i går var det full forvirring om hvor mye dette kan bety for museet.

I saksfremlegget fra rådmannen ble det nemlig anslått at kommunen kunne få godskrevet opp til 800.000,- kroner hvis museets husleie var medregnet. Men i gårsdagens møte i bystyret ble det hevdet at man maks kunne få 110.000,- kroner.

Gratis

I mellomtiden har det også vært et møte om denne saken i styret for by- og industrimuseet , hvor flertallet med unntak av Frp gikk mot å ta inngangspenger. Dette var også ordførerens innstilling til bystyrets møte i går.

Førstemann på talerstolen i bystyret var Aps Paul-Åge Johannessen. Han viste til at museet har hatt en nedgang i besøket på femten prosent og advarte mot å ta betaling. Han poengterte også at kommunen har annonsert med fri adgang og at det er viktig med en lav terskel for et slikt tilbud.

– Det siste møtet med administrasjonen i Stiftelsen Østfoldmuseene ( som Moss er en del av) konkluderte med at vi ikke har noen spesiell økonomisk gevinst av å innføre denne ordningen for momsrefusjon. Vi eier ikke lokalene selv og har ingenting å hente der, fremholdt Paul-Åge Johannessen.

Halve salen

Men det var tydelig at denne saken engasjerte. For etterhvert tegnet halve bystyret seg på talerlisten. Venstre ville imidlertid utsette saken på grunn av alle motstridende opplysninger. Men det ble nedstemt.

Fra Høyres side fremholdt Tage Pettersen at hans parti kunne være med på å vurdere inngangspenger på museet. Men ikke per idag. Han kristiserte også saksfremlegget.
KrF var også positiv til inngangspenger.

– Det kan till og med gjøre det mer attraktivt å gå på museet, mente Anne Siri Walle.
Under voteringen sørget flertallet med Ap, SV, Rødt og Uavh. at det ikke blir betaling i døra på by og industrimuseet.

Artikkeltags