Salgsboder ødela 17. mai-salget til China Garden og Lucky Luke

Dette var innsynet til Lucky Luke på 17. mai etter at salgsbodene ble satt opp i gågata i Moss.

Dette var innsynet til Lucky Luke på 17. mai etter at salgsbodene ble satt opp i gågata i Moss. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Eierne til Lucky Luke hadde håpet å tjene 50.000 kroner på 17. mai. I stedet måtte de stenge fordi salgsbodene i sentrum blokkerte både innsynet og veien inn til puben.

DEL

Egentlig skulle fire personer jobbe på Lucky Luke i går, men salgsbodene som ble satt opp i sentrum gjorde det umulig for folk å se at puben hadde åpent og eier Per Arne Strand valgte å stenge.


- Å ha fire mennesker på jobb er kostbart og noe vi ikke har mulighet til å gamble med, derfor valgte vi å bare stenge dørene, sier Strand.

17. mai med penvær og masse mennesker i byen hadde eierne håpet på 50.000 kroner i kassa. En bonusdag de er helt avhengige av.

Les også: Folket fylte gatene i Moss  17. mai

- Utelivsbransjen er tøff, så disse ekstradagene hvor folk har fri er veldig viktige for oss. At bodene skulle ødelegge er veldig bittert, sier han.
- Tidligere da vi hadde matservering tjente vi oppimot 100.000 kroner hvis været stemte, sier han.

China Garden valgte å holde åpent, men hadde langt færre gjester enn de tidligere årene.
- Der pleier restauranten å være full både ute og inne, men i går var det langt ifra det, sier Strand.

Utilsnakkelig og arrogant

Gårdeier Rolf Kristiansen er heller ikke imponert over hvordan området ble dekket til av salgsboder. Med kun en 70 centimeter bred åpning fra gågaten og inn mot Lucky Luke og China Garden tok han kontakt med Khaqan Khan i 17.mai-komitéen og som har ansvar for bodene og forklarte situasjonen.
 

- Han var helt utilsnakkelig og arrogant og hadde ingen forståelse. Han sa at «her var det han som bestemte», sier Kristiansen.

- Da jeg fortalte han at dette går utover omsetningen til de som leier av oss fikk jeg beskjed om at de fikk bare søke om erstatning fra Moss kommune, fortsetter han.

Tok kontakt med ordføreren

For to år siden skjedde det samme. Salgsboder ble satt ut og sperret kioskene i bygget. Da ble bodene fjernet etter kort tid. Det skjedde ikke dette året.

- Jeg skjønner ikke engang at de har hjemmel til å gjøre dette. Vi eier området rundt, og så kommer komitéen og tar betalt for at andre skal stå der og selge ting. Det går ikke an, sier Kristiansen som tok kontakt med Tage Pettersen da han ikke kom igjennom til Khan.

- Han var veldig forståelsesfull og hyggelig og sa han skulle jobbe med saken og prøve å få fjernet dem til russetoget, sier han.

Kjedelig situasjon

Ordføreren forsøkte å hjelpe gårdeieren og tok det opp med lederen, som fortalte at de skulle se på det.

- Men slik jeg skjønte det ble det vanskelig. Det er en kjedelig situasjon og jeg har sagt at de må ta det opp på evalueringsmøtet slik at det ikke skjer igjen, sier Pettersen.

Da det er 17. mai-komitéen som administrerer sentrum denne dagen er det kun de som sitter på informasjonen vedrørende arrangementet.

Rådmann i Moss kommune Bente Hedum mente teknisk etat kunne vite noe om plasseringen av bodene.
- Moss kommune har ingenting med sentrum på 17. mai å gjøre, det er det 17. mai-komitéen som styrer, sier Frode Bakketun, avdelingsingeniør i teknisk etat.

Vil ikke svare

Moss Avis har prøvd å komme i kontakt med Khan. I en sms forteller han at det er lederen i 17.mai-komitéen, Irene B. Brevad, som må svare på spørsmålene.
«Det er noe du får ta opp med leder av komitéen» skriver Khan.

Brevad derimot forteller at det er Khan som sitter på informasjonen vedrørende salgsbodene.
- Jeg er orientert om saken men har ikke inngående kjennskap til dette foreløpig, vi avventer klagen fra gårdeier, sier lederen for komitéen.  

- Hvorfor ble ikke bodene fjernet da dere oppdaget problemet?
- Det er et veldig godt spørsmål. Det må nesten Khan svare på, sier hun.

- Hvor mange boder var det i sentrum i går og hvordan velger man plasseringer?
- Det er det Khan som har den fulle oversikten over. Vi skal vurdere antall boder og plasseringen av disse i forhold til neste års arrangement. Vi beklager hendelsen og håper vi kan unngå slike tilfeller i fremtiden, sier hun.

Ville ikke ødelegge

Håkon Røssum i 17.mai-komiteen hadde bod-ansvaret sammen med Khaqan Khan og sier at restaurantene ikke ble stengt inne.

- Det var fri passasje inn dit og det var det tatt hensyn til fra vår side. De var kanskje litt usynlige, men det var masse plass bak bodene, sier Røssum.

- Hvorfor ble ikke bodene fjernet?
- Vi hadde allerede gitt tillatelse til dem og dessuten tar det fire timer å rigge opp og det synes vi ble litt feil å be dem om rett før barnetoget begynte. Vi sa han kunne sende en klage på det hvis han ønsket det, sier Røssum.

Han forteller at restauranten i første etasje under Lucky Luke, China Garden, fikk mulighet til å sette skiltet sitt ut i gågaten.

- De kunne prøvd å løst det på en annen måte, ved for eksempel å ha innkaster, sier han.
- Vi ønsker ikke å ødelegge for næringslivet, legger han til.

Les også:

Se video av russetoget i Moss

Se opp for falsk e-post fra Sparebank1

Forbruker Europa kveler pengestrømmen til FormLife

Artikkeltags