Satser 250 mill. i nytt kaffehus

Kaffetomten: Denne tomten har Joh. Johannson betalt 20,6 millioner kroner for. Neste år starter planeringsarbeidene. I 2020 vil det her stå en supermoderne kaffefabrikk. Foto: Jon Gran

Kaffetomten: Denne tomten har Joh. Johannson betalt 20,6 millioner kroner for. Neste år starter planeringsarbeidene. I 2020 vil det her stå en supermoderne kaffefabrikk. Foto: Jon Gran

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Om seks år vil Norges kaffegigant Joh. Johannson Kaffe åpne en splitter ny kaffefabrikk i Vestby. Selskapet vil brenne av 200–300 millioner kroner på anlegget.

DEL

Etableringsavtalen som nå er underskrevet av fungerende Vestby-rådmann Sjur Authen og adm.dir. Espen Gjerde i Joh. Johannson Kaffe, betyr at Joh. Johannson Kaffe avvikler sitt kaffehus på Filipstad i Oslo for å flytte hele denne virksomheten til Vestby.

Det nye anlegget vil bli lagt til en 25 mål stor tomt nær gamle E6 ved nordre innkjøring til Næringspark Øst på Deli skog, og allerede neste år starter planeringsarbeidene.
– Vi gleder oss veldig til å komme til Vestby. Vi er meget godt fornøyd med den avtalen vi har fått med kommunen, sier adm.dir. Espen Andersen.

40-45 ansatte

Tomten som Joh. Johannson har kjøpt, betyr 20,6 millioner kroner inn rett inn på konto for kommunen. I tillegg må Joh. Johannson ut med en million kroner i infrastrukturtiltak.

Joh. Johannson vurderte utenom Vestby flere alternativer for sin nye kaffefabrikk, men det var mulighetene for å etablere Europas første klimanøytrale kaffeproduksjon som gjorde at valget nettopp falt på Vestby, forklarer adm.dir. Espen Gjerde.

– Ja, miljøfaktoren ble avgjørende. Vi har som mål å hente energi både fra biogass og fra solcelleanlegget til Asko. Vi håper også at vi kan sende overskuddsenergi ut i det eksisterende fjernvarmenettet på Deli skog, og med det bli klimanøytrale.

Fabrikken som blir på opp mot 10.000 kvadratmeter, er tenkt å stå klar i innen utgangen av 2020, og vil trolig kreve investeringer for 200–300 millioner. Virksomheten som vil sysselsette 40–45 personer, vil bli lett synlig med sitt 35 meter høye silotårn. Bygningen vil rage over flytårnet på Rygge som «bare» er 28 meter høyt.

Avtalen med Joh. Johanssen Kaffe skal opp til godkjenning i formannskapet 27. oktober, og først da den være endelig.

Omsatte for 664 mill.

Vestby kommunes juridiske rådgiver Nils Anders Søyland har spilt en nøkkelrolle i forhandlingene med Joh. Johannson Kaffe. I over to år har samtalene om å få denne etableringen til Vestby, pågått.

– Denne avtalen gir oss tomtepenger, mange arbeidsplasser, et viktig signalbygg og en produksjonsenhet. Vi er veldig fornøyd med å ha fått denne avtalen på plass, sier Søyland.

Joh. Johannson omsatte i fjor kaffe for 664 millioner kroner, og håndterer 12.500 tonn kaffe. Virksomheten produserer merkevarene Evergood, Ali, Cirkel, Farmer’s Coffee, Coffee of the World, Green World og markedsfører Caffé Roberta Espresso.

38 prosent av kaffen som selges i Norge, produseres i dag i kaffetårnet på Filipstad.
Fra 2020 vil imidlertid alt dette skje i Vestby.

Artikkeltags