Satser fem millioner på at sola skal skinne på Asko

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

1482 solcellepaneler monteres i disse dager på ett av Askos bygg i Vestby. Anlegget blir det største i Norge. Se video ved å trykke på bildet over.

DEL

Det jobbes for fullt på ett av takene til Asko Øst på Deli skog. Neste fredag kan prosjektleder Thor Christian Tuv og administrerende direktør André Tangerud erklære pilotanlegget for åpnet.

Da har 25 personer i ulike roller sørget for at taket på 6300 kvadratmeter er dekket med 2500 kvadratmeter solcellepanel, totalt 1482 paneler.

LES OGSÅ: Norges største lager blir enda større

LES OGSÅ: AF Gruppen skal bygge for Asko

Opp en divisjon

– Norge rykker opp en divisjon med dette anlegget, sier prosjektlederen som også er aktiv i Norsk solenergiforening.

Tuv er glad for at NorgesGruppen satser på solenergi, men er mindre fornøyd med myndighetenes manglende belønningspolitikk:

– Utlandet ligger langt foran Norge. Ikea for eksempel bruker solenergi på sine bygg ute, men ikke her i landet. Vi jobber hardt for å få flere til å ta i bruk solenergi, men Norge har liksom sovna litt bak fossen, sier han og legger til at myndighetene ute er flinkere til å stimulere i startfasen.

– Jeg pleier å si det slik at dersom man skal sette opp en ny bussrute, og den første passasjeren må betale hele bussen, så blir det ikke noe av.

Men Asko Øst og NorgesGruppen har økonomisk løfteevne:

– Vi har dessuten en miljøprofil der målet er å redusere energiforbruket med 20 prosent. For å klare dette må vi tenke alternativt. Den bygningsmassen vi nå prøver ut solcelleteknologien på, er relativt ny. Dersom dette er vellykket har vi veldig mye mer å ta av, sier Tangerud som har 36.000 kvadratmeter mer å ta av. I tillegg kommer et bygg langs E6 som nå er under oppføring.

Beregninger

Asko Øst investerer fem millioner i solcelleanlegget:

– Dette skal i utgangspunktet være lønnsomt. Vi er gitt mulighet til slike investeringer av styret i NorgesGruppen, og får lavere avkastning på investeringen.

Asko bruker lokale entreprenører hele veien, Videre har egne ingeniører beregnet hva taket tåler:
– Det kommer jo snø. Solcellepanelene er plassert slik at vi kommer til og får ryddet det som må bort.

Både Tuv og Tangerud gleder seg til fortsettelsen. Når Moss Avis forsvinner ut døra, er folk fra universitetet i Ås på vei inn.
– Universitetet skal få kose seg mye med dette anlegget, sier Tuv og legger til at når anlegget er ferdig, vil det gi 300.000 kilowatt timer i året, som tilsvarer behovet i 15 norske boliger.

Artikkeltags