Sju av ti butikkledere vil ikke ha søndagsåpne butikker, viser en fersk undersøkelse. De frykter det vil ta fra dem fritid og gå ut over bedriftens inntjening.

– Det er viktig å få på plass et best mulig regelverk før søndagsåpne butikker blir tillatt, sier Jan Olav Brekke i Lederne.

Ifølge undersøkelsen Norsk Ledelsesbarometer fra organisasjonen Lederne mener nærmere 70 prosent av medlemmene i handelsbransjen at det er negativt at loven om søndagsåpne butikker liberaliseres. Høyre og Fremskrittspartiet vil ifølge regjeringserklæringen tillate butikker å holde søndagsåpent, også de som er over 100 kvadratmeter.

Les også: Rema 1000 blir søndagsåpen

Mindre fritid

Undersøkelsen viser at det Ledernes medlemmer er mest bekymret for er at de må gi avkall på enda mer fritid. Dette gjelder særlig butikksjefene, sier Stein Stugu ved De Facto kunnskapssenter for fagorganiserte, som gjennomfører Norsk Ledelsesbarometer.

– Hele 84 prosent av butikksjefene svarte at søndagsåpne butikker vil medføre betydelig merarbeid for dem. Fra før av er dette en gruppe som har et sterkt press på seg for å være tilgjengelig under store deler av butikkens åpningstid, og de jobber langt utover normale arbeidsuker, sier Stugu i en pressemelding.

Tør ikke holde stengt

Endringene av regelverket innebærer at alle butikker som ønsker det kan holde åpent på søndager, altså ikke bare de såkalte Brustadbuene på under 100 kvadratmeter, slik det er i dag. Områdeleder for Coops medlemmer i Lederne, Hege Wold, sier at mange butikksjefer ikke vil våge å holde søndagsstengt.

– Hvis konkurrenten din holder søndagsåpent går folk heller dit, og da blir den butikken etter hvert førstevalget for kundene fordi de er mer tilgjengelige. Derfor tør ingen å stå utenfor. De ønsker jo å være med på utviklingen.

Butikkdød

Nærmere halvparten av de spurte er uenige i påstanden om at søndagsåpent vil være positivt for inntjeningen. Utvidede åpningstider sprer bare omsetningen over flere timer. Og uendret omsetning sammen med økte kostnader gir redusert lønnsomhet, forteller Wold.

– Folk spiser ikke mer selv om butikken har utvidet åpningstid. Og dette kan gå særlig hardt ut over de små butikkene. Økte personalkostnader kan være nok til at en butikk går med underskudd, og til slutt må legge ned.


Bør alle butikker få ha åpent på søndager? Bruk kommentarfeltet!