Gå til sidens hovedinnhold

Slik vinnes kampen mot lavkostland

Artikkelen er over 7 år gammel

Med nye maskiner, oppgraderte lokaler og kompetente ansatte holder Moss Jern- og Stanseindustri stand mot prispress fra lavkostland.

Hele 15 millioner kroner har eierne, Tronrud Engineering på Hønefoss, nå investert i Rygge-bedriften, som dermed kan skilte med å ha et helautomatisk stanseanlegg for døgnkontinuerlig og ubemannet drift.

Skal slåss

14 prosent av tynnplateproduksjonen på fabrikkanlegget går rett til eksport, mens 80 prosent av bedriftens norske kunder eksporterer sine produkter.

Det betyr at Moss Jern – og Stanseindustri, MJS, må slåss med lavkostprodukter på alle bauger og kanter.

– Og den kampen skal vi vinne. Det har vi bestemt oss for. Vårt skarpeste våpen er høy kompetanse og stor motivasjon blant våre ansatte samt en meget høy grad automatisering av produksjonen, sier daglig leder Dag Gløer Aarum som kom til bedriften i 2009, året etter at Tronrud Engineering hadde overtatt og startet snuoperasjonen av fabrikken som da slet tungt.

Tronrud Engineering er for øvrig selv også en av Moss Jern og Stanseindustris aller største kunder, og følger dermed utviklingen i fabrikken svært tett.

Stabilt bra

De to siste årene har omsetningen for MJS stabilisert seg på rundt 50 millioner kroner, og i fjor ga det et resultat før skatt på snaue to millioner kroner.

I år ventes omsetningen å øke til 55–60 millioner kroner.

– Det går bra for oss om dagen, og vi ser at det var riktig at ny eier ville satse på en egen utviklingsavdeling da de overtok, sier Aarum og viser til at avdelingen med sine fire, snart fem, av totalt 32 medarbeidere nå står for over 10 prosent av omsetningen.

Medarbeiderstaben utgjør en blanding av ingeniører og fagarbeidere.

Kostnadskontroll

Utfordringen for fabrikken er som ellers for det konkurranseutsatte norske næringslivet; kostnadsnivået.

– Det blir som et hakk i plata å snakke om det, men det er nå engang dette kostnadsnivået vi må forholde oss til. Det norske lønnsnivået ligger langt over konkurrerende land, og skal vi være konkurransedyktige, må vi være smartere og jobbe mer effektivt. Vi må tenke kostnader i alle ledd, og samtidig være veldig fleksible overfor kundene, sier Aarum som mener en av de aller viktigste jobbene han kan gjøre som leder, er å legge til rette for medarbeidernes egen motivasjon.

Bedriften kan da også skilte med et korttidsfravær på bare to prosent.

Men lønnsledende er ikke MJS. Til gjengjeld betales det ut god bonus når inntjeningen tilsier det.
I november har bedriften 50 års jubileum. Da blir det fest på hele fabrikken.