Sliter med helseproblemer

Ida Kristin Hystad Myhra overrasket tyvene da hun kom fra jobb, og en av dem slo henne bevisstløs. Da hun våknet, rømte hun ned og innerst i kjelleren med sine to barn.

Ida Kristin Hystad Myhra overrasket tyvene da hun kom fra jobb, og en av dem slo henne bevisstløs. Da hun våknet, rømte hun ned og innerst i kjelleren med sine to barn. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Ida Kristin Hystad Myhra fra Råde er opprørt over at det ikke tas ut noen tiltale mot den ene av tyvene som raserte hjemmet hennes i oktober 2011. Hun sitter tilbake med betydelige helseproblemer.

DEL

Den andre tyven er død. Hystad Myhra ble slått ned foran sine egne to barn da hun kom overraskende på en tyv som endevendte familiens hus. Tyv nummer to befant seg da ute på gårdsplassen i ferd med å reparere fluktbilen, og tyvegods var båret ut av huset.


 
Nå er hun provosert over at ingen må stå til ansvar.
 

Voldsmannen døde 

To ganger har saken vært berammet for retten: Første gang møtte ikke voldsmannen opp, og da saken skulle opp på nytt var han død. Nå har påtalemyndigheten besluttet at det ikke skal tas ut noen ny tiltale mot den andre av de to:
 
– Han har påstått at han aldri var inne i huset, og at det var kameraten hans som gikk løs på meg mens han selv befant seg ute på gårdsplassen, sier Hystad Myhra.
 
Dette fester hun imidlertid ingen lit til. Ifølge naboer hadde nemlig de to tyvene oppholdt seg på tomten siden ganske tidlig om morgenen, mens hun selv kom hjem og ble voldsoffer ved firetiden om ettermiddagen.
 
– Det var dessuten dårlig vær, og det var i oktober. Han har neppe sittet ute på gårdsplassen og frosset i åtte timer, bemerker hun.

Les også: Tok tyvene på fersken

Sort pulver overalt

Hystad Myhra er overbevist om at begge hadde romstert inne i huset.
 
– Dette var ikke noe enmannsverk. Mat lå strødd over hele kjøkkenet, møbler var veltet og eiendeler var båret ut i bilen deres. Jeg tror nok at politiet har fingeravtrykk fra dem begge fra innsiden av huset. Det var sort pulver overalt inne da vi endelig fikk dra hjem igjen, sier hun om den traumatiske opplevelsen.
 
– Til slutt skulle det være en sak som bare omfattet den siste av dem – men da hørte jeg ikke noe mer før jeg til slutt fikk brev om at hele saken var henlagt, sier hun.

Har mistet mange ord

I ettertid har Hystad Myhra fått betydelige helsemessige problemer:
 
– Idag har jeg en skade på hjernen som gjør at jeg har mistet mange ord i språket, og det er tilfeller hvor jeg glemmer hva jeg nettopp har holdt på med. I tillegg har jeg skader i nakken og i den ene skulderen. Legene fryktet hjerneblødning – jeg så ikke pen ut, sa hun til FB den gang.
 
Politiadvokat Torill Johnsen forklarer at den siste av de to tiltalte kun var knyttet opp mot tyveriet i den opprinnelige tiltalen. Og her foreligger det altså ikke nok bevis for å fortsatt kunne ha ham under tiltale.

– Dette handler om forskjellige bestemmelser. Man må skille mellom innbruddet og voldsepisoden innendørs og selve tyveriet av eiendeler. I og med at den ene av de to døde, vet vi ikke hva som foregikk mens hun ikke var hjemme, oppsummerer Johnsen.
 
På direkte spørsmål om det ble funnet fingeravtrykk fra begge innendørs, svarer hun ikke konkret:
 
– Det var rett og slett ikke nok bevis – ut fra forklaringer begge mennene har gitt og at den ene av dem nå er død.
 
– Saken er henlagt etter bevisets stilling, og det er jo slik at all rimelig tvil skal komme den tiltalte til gode. Vi skal ha konkret bevis for at folk har gjort det de tiltales for.

Artikkeltags