Peterson Paper Moss AS har over tid hatt økonomiske problemer, skriver bedriften i en pressemelding klokken 12.

I et forsøk på å redde virksomheten ble det den 22. mars 2012 fremmet begjæring om offentlig akkord.

På tross av iherdig innsats fra ansatte, leverandører, eiere og banker, har man dessverre ikke lyktes med å oppnå den ønskede effekt av gjeldsforhandlingene.

Både fra Gjeldsnemndens og selskapets side har man måttet innse at den kapital som måtte stilles til disposisjon for å drive virksomheten gjennom gjeldsforhandlingene, var vesentlig større enn det som opprinnelig var forutsatt. Som følge av dette har selskapet i dag måtte orientere Gjeldsnemndens leder om forholdet og fremme begjæring om oppbud.

- Dette er en trist dag, ikke bare for våre virksomheter i Moss og på Ranheim og de ansatte, men også for treforedlingsindustrien i Norge generelt. I tillegg er denne situasjonen svært beklagelig for våre leverandører som vi har årelange relasjoner med, og som gjennom en konkurs vil lide tap. Vi har forsøkt vårt ytterste, herunder gjennom hele påsken, for å finne løsninger for å kunne kjøre videre gjennom akkordperioden, dessverre har vi måttet konstatere at vi ikke lyktes, sier Olav Kjell Holtan, styreleder i Peterson Moss AS og morselskapet Peterson AS.

Les også: Dette er dramatisk for de ansatte.

Kaller inn til hastemøte

Ordfører Tage Pettersen har kalt inn til hastemøte med rådmannen, staben og representanter fra NAV i Moss nå i ettermiddag.

- Vårt fokus er nå på de ansatte som står uten jobb, sier Pettersen.

Ordføreren har hatt samtaler med administrasjonen ved Peterson i formiddag.

- Det er mange som er berørt, og dette er en fryktelig trist dag for Moss.

Les også: Vil følge opp hver enkelt ansatt.

De øvrige selskaper i Peterson-konsernet, Peterson Packaging AS, Peterson Packaging AB og Peterson Packaging A/S (Danmark) vil ikke bli berørt av konkursen i Peterson Paper Moss.

Allerede i desember i fjor varslet Peterson-ledelsen at hele virksomheten ville trenge nye eiere for fortsatt drift. I Peterson-konsernet har de største økonomiske problemene lenge vært knyttet opp mot papirproduksjonen i Moss, mens konsernets emballasjeproduksjon har gått til dels meget bra.

Fabrikken i Moss har med en eksportproduksjon på 95 prosent, ikke minst fått svi for høy kronekurs og stadig tøffere europeiske markedsforhold.

Turbulent

I 2010 var Peterson Paper i Moss på konkursens rand, og ble i 12. time reddet gjennom en tvangsakkord hvor bedriften kvittet seg med 300 millioner kroner i gjeld.

Selv etter den omfattende gjeldssaneringen, har bedriften slitt. Mot fabrikken i Moss har inkassokravene haglet i månedsvis, og i mars lå inkassosummene på 4,5 millioner kroner. I tillegg til dette, hadde konsernet en rentebærende gjeld på 300 millioner kroner.

Allmøte

Rettsmøtet i Moss tingrett startet 12.00. De ansatte ble kalt inn til allmøte, som startet klokken 13. Det blir nytt allmøte for neste skift klokken 14. 

Moss Avis traff flere ansatte på vei inn til det første allmøtet. De visste ikke noe om situasjonen.

- Jeg leste om konkursbegjæringen på moss-avis.no, så det er alt jeg vet, sier en ansatt.

- Jeg ante ingenting annet enn at det skulle være allmøte. Jeg trodde kanskje det var de nye eierne som ville orientere om den videre driften, sier en annen.

En tredje arbeider som Moss Avis har snakket med, sier at han så portene bli stengt med bom i går.

- Jeg ante da at det var noe på gang, sier han.

Pressen får ikke delta på selve allmøtet.

Les også: Slik blir byen uten Peterson

Nav kom på krisemøte

Med Nav-sjef i Moss Kari-Mette Mjønner i spissen, inntok et kobbel av Nav-eksperter Peterson da det onsdag ble innkalt til allmøte kl.13.00.

- Vår jobb er å informere om de rettighetene de ansatte som nå mister jobben vil ha, sa Mjønner før hun hastet inn på Peterson.
- Allerede kommende uke vil de ansatte bli kalt inn til Nav for å gå nærmere gjennom situasjonen.
- Dette er alvorlig, og den største enkeltsaken vi har jobbet med, sier Mjønner.
- I alt har Peterson innmeldt 284 ansatte som nå mister jobbene siden.

moss-avis.no oppdaterer saken fortløpende.

TIPS OSS: internett@moss-avis.no, SMS/MMS til 1932. Start meldingen med MA TIPS.

Si din mening om saken i kommentarfeltet nedenfor.