Tempo-entusiastene, 25–30 i tallet, samlet seg søndag på Halmstad i Rygge for fjerde år på rad for å ta seg en kjøretur sammen. Denne gangen ble det en rundtur i Rygge, og deltakerne stilte med sine aller fineste tohjulinger.
Riktignok kunne ikke alle skilte med en Tempo, uten at det syntes å plage noen.
Rune Thomassen er leder for klubben som står bak disse treffene. Klubben som før het Moss og Omegn Tempoklubb, bærer nå navnet Mossemoppa.
Mopeder skal gå litt sakte. Det er noe av sjarmen.
Nostalgi
Hva som får voksne menn til å knatre rundt på små gamle mopeder, kan man jo lure på.
‑ Det handler om å ta vare på en tradisjon, og de fine Tempo-mopedene som ble produsert av Jonas Øglænd. Det er mye historie i disse mopedene, sier Rune Thomassen som ikke synes det gjør noe som helst at mopedene ikke kommer opp i høye hastigheter.
‑ Mopeder skal gå litt sakte. Det er noe av sjarmen. Dette er jo nostalgi, sier Rune Thomassen.
Derfor driver de med veteranmopedløp (saken fortsetter under videoen):
Et norsk eventyr
Det norske mopedeventyret startet hos Jonas Øglænd i 1953. Salget gikk svært bra, men på 1970-tallet merket Øglænd sterkere konkurranse fra japanske og søreuropeiske produsenter, og på 1980-tallet gikk også mopedmarkedet tilbake i hele Europa samtidig som bilbruken økte.
For å styrke konkurranseevnen ble produksjonen av Tempo-mopeder gradvis flyttet til Portugal fra 1987.
Men markedet var fortsatt fallende og i 1989 ble Øglænds mopedproduksjon helt avviklet i Norge. Tempo Corvette og Tempo Avanti ble lisensprodusert i Portugal og importert til Norge fram til 1994. Den siste Tempo-mopeden som ble lansert gjennom Øglænd kom i 1994.
Men Tempo-interessen har holdt seg, ikke minst i mossedistriktet hvor klubben Mossemoppa faktisk er eneste klubb fra Østfold som er med i Norsk Tempoklubb, en landsforening som nå har over 4000 medlemmer.
På Halmstad i går stilte på tilskuerplass Kjell Jensen fra Skjeberg med sin Zündapp 1939 modell, mens Kjell Røhr fra Rygge viste fram en strøken modell av en ørkenutgave av en 750 kubikk BMV 1943 modell med sidevogn, en maskin som var i bruk i Nord-Norge under krigen.
‑ Jeg kjøpte den i 1974. Hjemme har jeg også to andre BMW-er fra 1927 og 1929. Dessuten har jeg to NSU-er fra 1906 og 1909. Moro å samle på dette, mente Røhr.