Gå til sidens hovedinnhold

Sønnen mobbes hver dag

Artikkelen er over 10 år gammel

Erting, tulling, mobbing eller bare for moro. Skolehverdagen blir tung for de barna som opplever mobbing.

En fortvilet mor møter Moss Avis og gir et gripende bilde av en skolehverdag som er vond:
Med de nye skoene på småløper gutten den korte veien til skolen. Han gleder seg til å vise dem frem til klassekameratene, og håper at de kule gutta syntes skoene er fete. De siste månedene har det ikke vært så greit på skolen.
Timer senere ringer skoleklokka ut for siste gang den dagen, og han subber hjem med bøyd hode og nye sko – men uten skolisser.

Del på Facebook

Ulv ulv

Når sønnen min kommer hjem fra skolen uten skolisser på de splitter nye skoene sine, når bremseklossene er tatt av sykkelen og sykkelhjulene er punktert, da er det ikke bare en overreaksjon, det er mobbing.

Det oppleves som om sønnen min har brukt opp kvoten sin fordi han har sagt fra til læreren så mange ganger om det som skjer ham. Det er som om skolen tenker, "nå har han ropt ulv-ulv for mange ganger", forteller den fortvilte moren. Moss Avis har valgt å anonymisere både moren og skolen sønnen går på av hensyn til gutten. Omtrent hver dag må han leve med å bli mobbet på skolen.

- Han sier at han føler de hater ham og vil ha ham vekk fra skolen. Skolen har ikke gjort så mye med mobbingen frem til nå. Men jeg er ikke en hysterisk mor, og jeg tar ikke alltid min sønns parti. Noen ganger sier jeg også til ham, "nå overdriver du, det var også din skyld", understreker hun.

Skolens ansvar

Rektor på skolen hvor gutten går, innrømmer at det har oppstått feil i kommunikasjonen mellom moren og skolen i dette konkrete tilfellet.

- Kommunikasjonen har vært for dårlig. Skolen tar denne saken kjempealvorlig. Vi har et ansvar ovenfor elevens skolehverdag. Jeg opplever at lærerne som er i kontakt med gutten også er fortvilet, og vi spør oss selv om hvorfor vi ikke har sett problemene før. De som møter gutten hver dag på skolen har ikke visst hvor alvorlig mobbingen har vært. Nå skal det settes opp enkeltvedtak for gutten og vi går igjennom alle prosedyrer for å se om det har vært en brist. Dette må vi få endret, sier rektoren.

Del på Facebook

Vanskelige skolehverdager

Guttens historie er langt fra unik, men representerer mange barns skolehverdag. Norges Folkehelseinstitutt opplyser at mer enn 60.000 barn og unge mobbes minst to til tre ganger i måneden. Konsekvensene er psykiske problemer, som ødelagt selvbilde og depresjoner.
Leder for Foreldreutvalget for Grunnopplæring, Loveleen Brenna, forteller at de i år har opplevd en økning i antall henvendelser fra foreldre som ringer for å få råd når barna deres mobbes i skolen.

- Dessverre er det skoler som bagatelliserer eller benekter at det foregår mobbing. Mange foreldre opplever en enorm avmakt i forhold til møtet med skolen, og de føler at verken de eller barnet blir tatt på alvor. Det er ofte lærerens tolking av mobbeepisoden som avgjør hvordan konflikten håndteres. Vi opplever at mange skoler ikke følger opp mobbing slik de skal, sier Brenna.

- Når det kommer til stykket er barna våre prisgitt skolen og foreldrene, og den måten de håndterer mobbesaker. Opplæringsloven, som skal sikre barn og unge et godt psykososialt miljø på skolen, gir ikke barn mange rettigheter. Hvis en voksen mobbes på arbeidsplassen, har de rettigheter og erstatningskrav i kraft av arbeidsmiljøloven. Barn som mobbes har få rettigheter, avslutter hun.

Del på Facebook

Kommentarer til denne saken