Einar Kristen Aas, bonden på Skallerød på Jeløy, har i mange år solgt poteter og grønnsaker fra «Skallerød-boden» ute ved veien, der det forutsettes at kundene er ærlige og legger igjen penger i en boks.

- Dette er jo et system som er basert på tillit mellom selger og kjøper. Og stort sett går det greit. Det er sjelden vi opplever manko i kassa i forhold til de varene kundene har forsynt seg med, sier Aas til Moss Avis.

Del på Facebook

Her er brevet

Men for en tid siden dumpet en konvolutt ned i postkassa til Einar Kristen Aas og fru Heidi. Den inneholdt 500 kroner og et ledsagende maskinskrevet brev:

«Jeg sender dette brevet til dere på grunn av at jeg har veldig dårlig samvittighet for noe jeg har gjort mot dere tidligere. For cirka ni år siden brukte jeg en del rusmidler, og en venn og jeg gikk ut til gården deres og stjal pengene som lå i syltetøyglasset. Det var mellom 200 og 300 kroner. Det var en tidlig morgen vi var dårlige og hadde lyst på flere rusmidler.

Jeg har tenkt på dette i lange tider og har hatt veldig dårlig samvittighet og vil gjerne betale tilbake det jeg stjal fra dere. Den tilliten dere viser til mennesker ved å ha den boden åpen, er utrolig bra. Og det er synd at jeg misbrukte den tilliten. Jeg kan ikke gjøre gjort ugjort, men jeg kan betale tilbake og vise at jeg føler dårlig for det jeg gjorde.
Jeg ønsker dere all lykke videre», står det i brevet, som er usignert.

Rørende

- Hva tenkte du da du leste dette?

- Jeg ble først og fremst overrasket. Men det er rørende også. At det finnes rusavhengige personer som det går bra med og åpenbart har kommet på rett kjøl, er veldig hyggelig, sier Skallerød-bonden.

- Har du noen mistanker om hvem som har skrevet brevet og sendt penger?
- Nei, jeg vet ikke hvem det er. Ikke er jeg interessert i å vite det heller. Det er historien som er best, samt vissheten om at det går bra med ham eller henne. Derfor har jeg hengt opp en kopi av brevet i «Skallerød-boden», sier Einar Kristen Aas med et stort smil.

Del på Facebook