Gå til sidens hovedinnhold

Stor stas med jubileumsfest

Artikkelen er over 7 år gammel

I dag er det 200 år siden Mossekonvensjonen ble fremforhandlet i Moss og undertegnet av Christian Frederik. Både kronprinsesse Mette Marit og kronprins Haakon er i byen. Nedenfor finner du hele programmet.

Vi oppdaterer vi med bilder og tekst gjennom dagen. Send oss gjerne ditt bilde også: #mossavis, internett@moss-avis.no eller MATIPS til 2005. Video kan lastes opp her.

Det har lenge vært kjent at H.K.H Kronprins Haakon kommer til Moss 14. august i forbindelse med 200 års markeringen av mossekonventionen, hvor han skal holde fredstalen 2014. Onsdag ettermiddag ble det bekreftet at også kronprinsesse Mette Marit blir med til Moss. Kronprinsparet skulle først til Spydeberg, så til Moss. 

Se stort bildegalleri fra byfesten og Kronprinsparets besøk her (oppdateres)

Kronprinsparet på plass

Presis klokken 12:30 kjørte kronprins Haakon og kronprinsesse Mette Marit inn gågaten og stoppet foran Kirkeparken videregående skole. Der hadde mange samlet seg for å få et glimt av kronprinsparet, som tok seg tid til å vinke til folket, før de fikk blomster av Hamshavi Karunaivel og Hedda Sandem Kleiven, som er henholdsvis 3. og 2. trinns-elever ved Verket skole.

Deretter gikk de inn på Kirkeparken videregående skole til trampeklapp fra deltakerne på ungdomsseminaret, ledet av Marco Elsafadi.
- Da min kone og jeg så på programmet dere har for disse dagene ble vi faktisk misunnelige. Det ser ut til å ha vært flere gode foredrag her, sier kronprins Haakon, til mer jubel fra deltakerne.

Deretter fikk kronprinsparet overvære noen foredrag, samt delta i gruppearbeid.

Kronprinsparet tok så en tur ut i gågaten og besøkte blant annet Kaptein Rødskjegg. Deretter skulle Kronprinsparet flytte seg til Moss kino og det i åpen bil. Robert Rafen eier bilen som fraktet Kong Haakon VII rundt i Moss da han besøkte byen i forbindelse med mosseutstillingen i 1937. Den gang var det Rafens bestefar som var sjåfør. Den samme bilen fraktet torsdag Kronprinsparet gjennom Dronningensgate i Moss, til jubel og applaus fra mossingene.

I løpet av dagen har Kronprinsparet vært på omvisning i Konventionsgaarden og i Verket 20. Kronprins Haakon sto for selve snorklippingen da miljøgaten og museet på Verket ble åpnet.

Noen minutter over klokken fem gikk Kronprinsen på scenen på Verket Arena og fremførte "Fredstalen 2014".

SE FLERE BILDEGALLERIER:

Moss 14. august 2014 - del 1

Moss 14.august 2014 - del 2

Moss 14. august 2014 - del 3
 

Dette var dagens program:

07:45: Vandring til Christian Frederiks plass.

08:00: «Fossefrokost» ved Storebro. 

08:45: Den originale Mossekonvensjonen kommer hjem til Konventionsgaarden ved Stortingspresident Olemic Thommessen. 200 års eika skal også plantes. 

Mellom 09:00 - 11:00: Utstillingen i Verket 20 er åpen for publikum og Konventionsgaarden er åpen for publikum. 

11:00: Utstillingen «Terracottakvinnene» av Maraiann Heyerdahl åpner på Verket. 

12:00: Gatefesten begynner i gåtaten i Moss. Her kan man skrive under Mossekonvesjonen av 14. august 2014, ta bilde sammen med Christian Frederik og Karl Johan, «lyn-historietime», Kulturskolens pipeorkester, sjakk, ridder- og prinsesseskole, kaptein Rødskjeggs piratskole, stand med Posten, stand med Marinemuseet og lekeområde.

12:30: Kronprinsparet ankommer Moss sentrum, utenfor Kirkeparken videregående skole. 

13:00: Avduking av fredsskulptur v/kulturministeren i parken mellom Moss kirke og Kirkeparken videregående skole. 

13:30: Tale til byen v/stortingspresident Olemic Thommessen utenfor Kirkeparken videregående skole. 

14:00: Gardens drilltropp har oppvisning utenfor Parkteatret. 

14:30 Kronprinsparet kjøres i åpen bil gjennom gågata til Møllebyen

14:30: Konsert med Marinemusikken utenfor Kirkeparken videregående skole. 

16:00: Marinemusikken marsjerer mot Verket Arena - gatefesten 2014 avslutter. 

16:00: Offisiell åpning av museum og gatetun på Verket. 

16:15: Fredstalen 2014 ved kronprins Haakon, nordisk råds president Karin Åsström og ordfører Tage Pettersen. Appell ved grunnlegger av «Peace one day» Jeremy Gilley og musikk ved Melissa Horn, Åshild Skiri Refsdal, Det norske blåseensemble, Moss Ensemble Consensus. Konfransier er Jannike Kruse. Arrangementet er gratis. 

17:45: Klubben Sin åpner på Verket scene. 

18:30: Urpremiere på Spelet Christian Frederik - veien til nordisk fred i Nesparken.