Gå til sidens hovedinnhold

Superblogger Marie Brudevold under vann i tre dager

Artikkelen er over 10 år gammel

Superbloggeren Marie Brudevold fikk i forrige uke delta på en tredagers ubåt-tur, som en premie for hennes blogginnsats.

Brudevold er nemlig utstasjonert på Rygge militære flyplass, og har siden start blogget om livet i militæret. I forrige uke ble hun altså premiert med en ubåt-tur, som hun selv omtaler som "utrolig spennende og sykt tøff".

Del på Facebook

Hvordan var opplevelsen av det å være under vann i tre dager? 

- Det var noe helt spesielt! Selve opplevelsen der og da var ikke så overveldende, jeg hadde følelsen av å være ombord i en ubåt men det var ikke det trykket, den dårlige luften eller den bølgingen jeg hadde sett for meg at det skulle være. Båten føltes nesten stillestående og i selve dykket merket jeg nesten ingenting. Nesten litt anti-klimaks, som besetningen kalte det. Det å tenke på at jeg faktisk har levd innenfor et så lite område så mange meter dypt i havet, med bare noen vegger som skiller mellom meg og vannet er helt utrolig. Ubåt er en opplevelse jeg aldri kommer til å glemme.

Brudevold skriver i sin blogg at hun likte livet i ubåten sammen med de 25 andre, men at det til tider kunne bli trangt - og uten mulighet for noe som helst privatliv.

"Nå sitter jeg i ubåten, KNM Utstein, like utenfor Haakonsvern i Bergen og skriver. Jeg har akkurat fått utdelt ”bikke” (soveplass), den ser ut som nederste hylle i en bokhylle – bare med madrass på. Alt er så sjarmerende trangt her! Det eneste privatlivet man får er hvis man legger seg på bikkeplassen sin og trekker forbi en 2 cm tykk gardin, eller går på do. I stad hørte jeg ”Nå har du fått sånn langt øyenbrynhår igjen…” ute fra gangen, det sier egentlig det meste om hvor tett på hverandre man bor her inne, haha!"

Styrte båten mot bunn

På spørsmål om hun noen gang var redd under selve ubåt-turen, svarer Brudevold at hun kun var redd én gang - da hun selv satt bak spakene og styrte litt for brått mot bunnen:

- Det endte med at hele ubåten vippet og ble en bratt nedoverbakke, ting som ikke var festet innvendig fløy veggimellom og mannskapet som lå og sov ble kastet halvveis ut av sengene sine sammen med madrassene. Besetningen bare lo av meg, og det var aldri noen fare heldigvis. Jeg lo jeg også men ikke fordi det var underholdende - jeg lo fordi jeg fikk sjokk.

Del på Facebook

Den første morgenen etter en god natts søvn ble Brudevold vekket av mannskapet, som fortalte at hun måtte være med å se på når de skulle styre båten lenger ned mot dypet. Slik beskriver hun det i bloggen sin:

"Jeg ble vekket grytidlig og fortalt at båten skulle gå helt ned på max dybde, og at det var noe jeg burde få med meg. Man sover i uniformsbukse og t-skjorte her nede, så jeg kunne bare rulle ut på gulvet fra bokhyllesengen min, hoppe i sandalene og gå ut til rommet der alt skjer. Der satt jeg meg ned og ble helt opphengt i tallet som viste hvor dypt vi lå. Den gikk bare nedover og nedover. Vi nådde til slutt max, og det føltes egentlig ikke noe annerledes enn da vi lå ”oppe” på 30 m dyp. Kult å tenke på at jeg har vært der, iallfall! Kulere enn å tenke på at jeg nådde 30 små."

- Hvordan reagerte du da du fikk vite at du skulle få delta på en tre-dagers ubåt-tur?

- Jeg klarte ikke helt å skjønne hva jeg egentlig skulle oppleve, før noen sa "tenk at du skal være tre dager under vann..." Da det sank sakte men sikkert inn reagerte jeg med skrekkblandet fryd og gledet meg masse. Jeg er utrolig heldig og evig takknemlig for at jeg fikk være med.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.