Med 25 varmegrader ute og strålende sol, er det mange som tilbringer dagene utendørs. Denne gang går turen til Bjørnåsen på Jeløy, som har en mangfoldig og fargerik fauna.

- Kanskje kjenner du igjen noen av fuglene du hører i skogen? For barna kan det være morsomt med en bok om planter som de kan kjenne igjen langs stien. Det er både liljekonvall, fioler, hvitveis, skogstorknebb og andre planter å kikke på. Har du med en liten lupe er det også mye spennende man kan oppdage, sier leder for barnas turlag i DNT Vansjø, Marie Solvoll Lyby.

Løypebeskrivelse:

Turen til Bjørnåsen er lett å gå, og passer godt for barnefamilier, men er ikke egnet med barnevogn. Det er flere stier i området, så det er mulig å velge alternative ruter. Skogsturen er cirka 3 kilometer lang, og går på sti i skogsterreng.

- Jeg synes det er viktig å få fram at på turer med barn så er det ikke distansen man tilbakelegger som er det viktige. Det bør legges vekt på glede, fantasi, lek og spenning. Bruk tid til å utforske kriker og kroker. Ta med niste og drikke som kan nytes på toppen. Ellers har jo værmeldingen virkelig slått til i helga, så jeg oppfordrer folk til å komme seg ut i naturen og nyte det fine været! Kanskje man kan avslutte turen i skogen med et bad, sier Lyby.

Slik finner du frem:

For å finne frem til Bjørnåsen kan du følge denne beskrivelsen: Kjør til Jeløy, mot Nes. I veikrysset Nes/Kippenes (Skallerødgrinda) kjører du til høyre retning Kippenes. Følg veien til du kommer til Skallerød. På høyre side av veien etter Skallerød øvre kan du parkere. Der er en stor åpen plass på høyre side hvor det også er oppstilling av ved. Parkeringen er markert på mossekartet.

Kryss til venstre over veien så finner du turstien. Den går nordvestover langs et steingjerde. Velg første sti til høyre etter ca. 300 meter. Stien går deretter oppover gjennom skogen. I neste stikryss holder du høyre til du kommer forbi en lysegrå hytte. Stien går deretter ned på en gammel traktorvei som skrår opp mot venstre. Gå til enden av traktorveien, ved en brun hytte, hvor du ser turstien gå slakt nordover og inn i skogen. Det er god og tydelig sti hele veien, og den er rødmerket. I noen stikryss er det satt ut markeringsbånd.

På toppen er det en flott plass å raste på og her kan barna leke og utforske området.

Følg stien videre og velg venstre i første stikryss. Etter ca. 2-300 meter deler stien seg på ny og du velger da stien til høyre og følger denne til den skråner i en naturlig bue mot venstre. Stien går oppover/mot vest og du kommer etter hvert til en lysning hvor du ser en stor stein. Du har kommet til Bjørnåsen hvor det høyeste punktet er på 138 meter. På toppen kan du nyte den flotte utsikten over fjorden og du ser blant annet over til Vestfold, Gullholmen, Nes og mot Ramberg. På toppen er det en flott plass å raste på og her kan barna leke og utforske området. Kanskje finner man et fint tre å klatre i.

På toppen av Bjørnåsen er det et gammelt utkikkstårn. Det er ikke mulig å klatre til topps slik tårnet er nå.

På nedturen følger man stien forbi tårnet slik at tårnet er på høyre hånd. Følg stien nedover til du kommer til stikrysset hvor du gikk til høyre tidligere på turen. Gå mot høyre og følg stien tilbake til start. På tilbaketuren skal du velge stiene til høyre til du kommer tilbake til den lysegrå hytta. Da går du til venstre og stien fører deg tilbake til steingjerdet hvor du på nytt går mot venstre tilbake til parkeringen.

Moss Avis og DNT Vansjø ønsker deg en hyggelig tur i et fint terreng. Ta gjerne bilder og send til internettmoss-avis.no.