– Taggingen skal fjernes innen 24 timer

Arbeidet Moss drift og anlegg utførte på skateparken fredag formiddag var vellykket.

Arbeidet Moss drift og anlegg utførte på skateparken fredag formiddag var vellykket. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Nå skal tagging på kommunale bygg fjernes innen 24 timer. Det lover ordfører Tage Pettersen.

DEL

Ambisiøst og nesten umulig, sier Vidar Atne. Med 14 års erfaring innen fjerning av tagging vet han hva han snakker om.

Atne forteller at det ikke er første gangen han hører om at kommuner lover å fjerne tagging innen et døgn, og mener det sjelden lar seg gjøre.
– Hvorfor kan de ikke begynne med å fjerne den taggingen de allerede har? Oslo kommune hadde tidligere en 24-timers regel som de flyttet til 48 timer, og også dette er vanskelig å holde, sier han.

Opplæring

Det er ikke «bare» at det kan ta lang tid å fjerne tagging på bygninger. Om vinteren lar det seg nesten ikke gjøre.
– Det er i alle fall langt mer avansert. For å fjerne kjemikaliene som tar vekk sprayen eller tusjen, må det vann til. Og vann på mur- eller trevegger med minusgrader og noen små sprekker går dårlig, forteller han.

Atne stiller seg også undrende til om etaten som skal stå for fjerningen, Moss drift og anlegg, har kunnskapen som skal til. Selv er han ikke i tvil om hva han vil anbefale kommunen å gjøre.

– For det første, fjern frivegger hvis dette finnes. Ingenting rekrutterer mer enn dette. Dessuten skal det en del kunnskap til for å fjerne ulike typer tagging, slik at jeg håper de leier inn et profesjonelt firma som lærer de opp i et par uker. Og for all del – ikke begynn nå på vinteren! sier han.

Ikke ambisiøst

Det var etter Moss Avis' artikkel om politistudentene som løste taggergåten i Moss at Tage Pettersen annonserte nyheten.

Torsdag gikk han ut og sa at de ønsker taggingen til livs og derfor skulle starte et prøveprosjekt i kommunen fram til sommeren hvor han lovte følgende:

– Vi vil forsøke å fjerne all tagging på kommunale bygg innen det har gått 24 timer på ukedagene. Vi har gått til, sier Pettersen, som mener at tidsaspektet ikke er ambisiøst.

– Jeg tror heller den største utfordringen er om tilfellene av tagging blir ringt inn. Fra Moss drift og anlegg sin side skal dette være en prioritert sak, sier han.

Frivegg i Moss

I Moss finnes det en frivegg, som er bak Kåntra på Skarmyra. Ordføreren kjenner til diskusjonen om at dette kan føre til mer tagging i nærliggende områder, men sier at han ikke ønsker å fjerne veggen.

– Vi har ingen indikasjoner på at friveggen har ført til mer tagging på Skarmyra. Vi har sagt at vi ikke godtar tagging i sentrum, men at man da har mulighet til å benytte seg av denne veggen, sier Pettersen.

Ikke kjøpt utstyr

Ifølge ordføreren tas pengene til prosjektet fra budsjettet til vedlikehold. Men at utstyret er kjøpt inn, er ikke helt forenlig med sannheten.

– Siden dette er et prøveprosjekt må vi finne ut hva slags utstyr vi faktisk trenger, sier Hans-Jacob Henæs, leder for Moss drift og anlegg.
– Er det sjelden vi får inn meldinger om tagging, kan det hende det er best å leie utstyr hver gang, legger han til.

Fjernet første

Fredag formiddag fikk Moss drift og anlegg sitt første oppdrag i prøveprosjektet: Å fjerne tagging på skateparken på Myra.

Det som var et stort, fargerikt monster er igjen blitt den grå betongveggen den var ment å skulle være hele tiden. Til det leide Hænes inn en høytrykksspyler for å få vekk.

– Den hadde mange lag med lakk, så vi brukte tre runder med taggefjerning og så kokende vann i høytrykksspyleren for å få den fjernet, sier Hænes, som selv er fornøyd med resultatet.

Han forteller videre at de ikke har hatt noen spesiell opplæring i denne typen arbeid.
– Vi har i alle år fjernet tagging, men da som regel med maling. Det er ikke for å skryte, men vi kan det meste, sier han.

Hva synes du om forslaget, og tror du det lar seg gjøre? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen.

Artikkeltags