Tiltalt for million-svindel med moms og luksusbiler

To Ferrarier, en Lamborghini Murciélago (bildet) og flere Mercedeser er luksusbiler som er involvert i saken mot en bilforhandler i Fredrikstad.

To Ferrarier, en Lamborghini Murciélago (bildet) og flere Mercedeser er luksusbiler som er involvert i saken mot en bilforhandler i Fredrikstad. Foto:

Av og
Artikkelen er over 4 år gammel

En bilforhandler (47) i Fredrikstad er tiltalt for omfattende økonomisk kriminalitet. Mannen, som er fra Moss, nekter straffskyld.

DEL

Sju år etter at bilforhandleren forlot et bilfirma i Fredrikstad, og fem år etter at virksomheten gikk konkurs, har statsadvokatene i Oslo utferdiget en omfattende tiltalebeslutning på drøyt fire sider, skriver FB.

Fra 16. februar neste år og i hele fem uker fremover skal saken behandles av Fredrikstad tingrett.

– Fiktive biler

I tiltalebeslutningen hevder påtalemyndigheten at bilforhandleren, i egenskap av daglig leder og styreleder i aksjeselskapet, skal ha unndratt moms i størrelsesorden 1,7 millioner kroner for ti biler, blant dem to Ferrarier, en Lamborghini Murciélago og flere Mercedeser. 

Påtalemyndigheten kaller flere av bilene «fiktive», og mener de ikke eksisterer.

Det hevdes også at bilforhandleren skal ha solgt Lamborghinien til seg selv, og at verdien av biler skal ha vært brukt til regnskapsjuks.

Grovt momsbedrageri, grovt skattesvik, grov økonomisk utroskap, dokumentforfalskning og brudd på regnskapsloven omfattes også av tiltalen.

Påtalemyndigheten mener bilforhandleren, som har vært daglig leder og styreleder i virksomheten, har begått økonomisk utroskap mot tre selskaper i størrelsesorden 10 millioner kroner. Uttak av millionene skal ifølge tiltalen ha vært forsøkt skjult gjennom bruk av såkalte mellomregningskonti.

Bruken av kontiene til en kjent utelivsaktør og en profilert advokat i Fredrikstad er navngitt i tiltalebeslutningen som eksempler på det påtalemyndigheten mener er ulovlig mellomregning.

Gikk konkurs

Det er det tidligere samarbeidet mellom bilforhandleren i Fredrikstad og en investor fra Oslo som er bakteppet, når elementer i konkurssaken på nytt ender opp i rettsalen – denne gangen i form av en omfattende siktelse mot bilforhandleren.

– Jeg er uskyldig, og erkjenner ikke straffskyld, sier bilforhandleren til f-b.no.

Han mener påtalemyndigheten har gjort slett arbeid i saken.

    For meg er det uforståelig at ikke andre er tiltalt

– Tiltalen er basert på rapporten fra bostyrer, og ikke på reell etterforskning fra politiets side. Jeg gikk ut av firmaet i 2007, mens min kompanjong drev det frem til 2009. Jeg har ingenting med disse forholdene å gjøre, sier bilforhandleren, som derfor har engasjert privatetterforsker Oddleif Sveinungsen.

– Vi må prøve å utføre den etterforskning som politiet har latt være å gjøre i denne saken. For meg er det uforståelig at det ikke er andre som er tiltalt, sier han.

Hans forsvarer, Olle Nohlin i advokatselskapet Sjødin Meling & Co, bekrefter dette synet:

– Vi mener at andre personer som var involvert i driften av selskapet burde vært etterforsket. Vi har klaget til riksadvokaten, fordi vi mener politiet har gjort slett arbeid, sier advokat Nohlin.

Han bekrefter at hans klient nekter straffskyld, og hevder at bilforhandleren, etter å ha sluttet i bilfirmaet i 2007, har drevet plettfri forretningsvirksomhet, uten en eneste regnskapsmessig bemerkning.

Etter konkursen i bilfirmaet var kravene i boet på 89 millioner kroner, mens bobestyrer fastslo boets aktiva til drøyt 300.000 kroner. Da behandlingen av det omfattende konkursboet var sluttført, ble restverdiene i selskapet fastsatt til 500 kroner.

Dømt til erstatning

Deretter har bilforhandleren og investoren kranglet både gjennom en rekke avisintervjuer og i rettssalen.

Blant konfliktene mellom de to, er påstander om et større antall biler som investoren mente han ikke kunne finne – trolig noen av de samme bilene som påtalemyndigheten mener er fiktive.

For noen år siden saksøkte investoren sin tidligere kompanjong for flere titalls millioner kroner. Bilforhandleren ble dømt til å betale halvparten av det avkrevde beløpet, men senere inngikk partene et forlik, og alle krav mellom partene ble frafalt.

Artikkeltags