Gå til sidens hovedinnhold

To + to = fem

Artikkelen er over 7 år gammel

Moss Avis var på plass på Peterson Arena for å se og høre Toto sammen med nærmere 4500 andre fans. Her kan du lese anmeldelsen til Moss Avis' Knut-Eigil Nesselquist.

Regnet det? Det kan jeg faktisk ikke huske. Toto-konserten på Verket var min 26. med bandet. Og det ble en av de aller beste.For Toto leverte varene. I to timer og 20 minutter holdt veteranene koken, og de ble bedre og bedre jo mer klokka viste. Finalen med "Home of the brave" fikk nesten i gang papirproduksjonen på Peterson igjen, og de gamle heltene forlot scenen som større stjerner enn da de kom.

Etter at Åge Sten Nilsen ikke helt greide å nå de store høyder i sin oppvarmingsrunde, ikke engang da han dro tre Queen-klassikere, ble det opp til Toto å redde kvelden. Og selv med en inngang der de valgte låter fra nest øverste hylle merket vi fort at samhandlingen og dagsformen og humøret var som vi håpet.

SE FLERE BILDER FRA KONSERTEN HER!

«On the Run», en tidlig livefavoritt som er hentet fram igjen etter mange år I glemmeboka, og "Goin' home" åpnet showet. Greit nok, men for oppvarming å regne, selv om små touch av "Child's anthem" og "Goodbye Elenore" gjorde det til en annerledes konsertstart. Joseph Williams' vokal satt som ei kule, og jeg har aldri hørt ham bedre. Vokalen var lydmessig flere hakk foran resten til å begynne med.

«Hydra» ble kveldens første ordentlige høydepunkt. Pompøs, hardslående og et bevis på at timingen mellom gutta satt. «St. George and the Dragon» fulgte godt opp, og fortsatt hadde ingen av hit'ene kommet.
“I'll Be Over You" var første ballade og første låt som frembragte kollektiv jubel, til tross for en helt standard framføring. “It's a feeling" debuterer som turnelåt, og viser litt av repertoaret disse gutta har å by på. Men den er ingen "roof-raiser", selv om Steve Porcaro gir oss litt kose-synth på et vanskelighetsnivå et stykke over middels.


Først da “Rosanna” kom begynte det å ta av på Verket. Steve Lukather hentet frem noen nye riff i soloene sine, og skarpheten i lyden var endelig ferdig justert. Høydepunkt nummer to var i boks. En lang versjon av “Wings of Time” holdt samme høye nivå, og “Falling in Between” var ikke langt etter. Det var trøkk i hver eneste tone, og grunnvollene ristet på Verket.
Balladene “99” og “I Won't Hold You Back” er alltid trygge kort, men i et sett med spor fra et band med så mange tøffe låter i et høyere tempo, blir de litt for "fyllkalk" å regne.


For dette var en kveld for låter som fikk rockefoten til å gå. «Pamela», "Stop Loving You" og en herlig versjon av «White Sister» fikk oss til å glemme regnet og bare sitre av fryd. Til og med «How Many Times» og «Better World" funket - selv om jeg ville valgt andre låter på en jubileumskonsert. Kveldens mest overraskende av mange høydepunkter var likevel "Africa". Aldri har jeg hørt en bedre versjon av denne ihjelspilte hiten. Helt ny drakt, sprettent vokalarrangement og bassist Nathan East i lekehumør spritet opp det jeg fryktet ville bli kveldens gjesp til en helt ny og fresh låt.


To sikre vinnere rundet av en deilig kveld i regnet. «Hold The line" og ekstranummeret “Home of the Brave” er henholdsvis 35 og 25 år gamle, men har aldri blitt framført bedre.
Bedre har jeg heller aldri sett og hørt David Paich og Joseph Williams. Når de fyller opp kortstokken slik at Steve Lukather, Nathan East og Simon Phillips ikke blir de eneste essene, er det vanskelig å toppe det Toto leverer.
Framførelsen kunne neppe vært bedre, men noen av låtvalgene og lyden de første 20 minuttene trakk litt ned. Dessuten burde trafikkflyten vært bedre regulert. De tørste konsertgjestene hadde altfor trang vei til vannhullene, og forstyrret derfor unødvendig mye.

Men det var jo det musikalske som sto i fokus, og 35-årsjubilantene innfridde. For som jeg alltid har sagt: Man trenger ikke nødvendigvis like musikken, men det nytter ikke å si at Toto er dårlige.

Skal det gis terningkast, må det bli en femmer.

Anmeldelse av
Knut-Eigil Nesselquist