Gå til sidens hovedinnhold

Tre rapporterte meldinger om flåttsykdommer i mossedistriktet

Artikkelen er over 7 år gammel

Så langt i år har Folkehelseinstituttet mottatt unormalt mange meldinger om flåttsykdommer.

I lokaldistriket har det blitt rapportert om tre tilfeller av borelliose (se faktaboks) så langt i år. To av disse skjedde i mai, i Moss og Vestby kommune, mens ytterligere ett tilfelle ble rapportert inn i mars, da i Hobøl.

I hele 2013 var det kun 8 kjente tilfeller i Østfold, noe som var langt under snittet.

Flere påvist i laboratorier

På grunn av den økte innrapporteringen tidlig i 2014 har Folkehelseinstituttet bestemt seg for å ytterligere kvalitetssikre at tallene er gitt på grunnlag av både laboratoriesvar og legemelding.

– Vi ser at de som er blitt meldt hittil i år er preget av at en stor andel kun er meldt fra laboratorier, og ikke bekreftet med melding fra lege om kliniske symptomer forenlig med borreliose. Andelen som er meldt både fra lege og laboratorium ligger på det normale for årstiden. Folkehelseinstituttet har derfor ingen sikker indikasjon på at den reelle forekomsten er økt i forhold til foregående år, skriver de.

Med andre ord betyr det at et bekreftet tilfelle kun foreligger når både laboratoriet som tar prøvene og pasientens lege melder ifra om borelliose.

Slik sikrer du deg mot flått

Det vanligste virkemiddelet mot flått er å bruke egnet insektmiddel på klær. Det kan også påføres direkte på huden, men ikke på barn under 3 år.

Hvis man skal bevege seg gjennom kratt og skogområder med høyt gress og strå kan man bruke støvler og langbukser. Hodeplagg kan også virke preventivt.

For hund og katt kan man få resept hos veterinæren for legemidler som forebygger flåttbitt. Midlene smøres på pelsen eller bæres som et halsbånd.

Dette gjør du hvis du blir bitt

Hvis du oppdager en flått på kroppen er det viktig å fjerne den så raskt som mulig. Sitter flåtten fast i mer enn 24 timer, øker risikoen for overføring av Borrelia-bakterier.

Den mest anbefalte måten å fjerne flått på er å ta tak i selve dyret helt nede ved huden og dra den rett ut. Dette kan gjøres med pinsett eller spesialdesignet flåttfjerner, men også fingrene. Det har liten betydning for smittefaren om deler av flåttens biteredskaper blir sittende igjen i huden.

Det finnes også mange kjerringråd for å fjerne flått, som for eksempel å smøre inn flåtten og biteområdet med oljer, men i disse tilfellene tar det ofte lang tid før selve flåtten fjernes.

Anne Sofie Larsen (73) fra Rygge har også en metode hun sverger til. Hun smører på en tinktur laget av kardeborre for å hindre at borreliosen sprer seg videre ut i kroppen. Se video her: