Tvangsrivingen opprører mange

Diskusjonen går nå heftig om fylkesmannens vedtak om å rive vikingleiren (bildet) og speidernes lavvo hos Hans Torer Mamen på Røed gård.

Diskusjonen går nå heftig om fylkesmannens vedtak om å rive vikingleiren (bildet) og speidernes lavvo hos Hans Torer Mamen på Røed gård. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Fylkesmannens vedtak om riving av speidernes lavvo på Røed gård skaper heftig debatt.

DEL

Siv Jacobsen (Ap) satte kaffen i vrangstrupen da hun leste saken i Moss Avis i går:
– Det går virkelig ikke an at fylkemannen insisterer på å rive speidernes lavvo på Røed gård, sier hun og fortsetter:
– For det første ligger den langt inn i skogen, og du må virkelig oppsøke den for i det hele tatt ane at den er der. Den kan da virkelig ikke være til sjenanse for noen, ei heller bidra til å endre landskapets art eller karakter. For det andre går det umulig an å behandle en lavvo om som om det var et permanent bygg. Den er omtrent like permanent som et telt. Alt snakk om byggeskikk blir bare meningsløst.

Del på Facebook

Dårlig signal

Men etter hennes mening er det viktigste av alt at dette er et dårlig signal overfor de vel 100 speiderne som blir rammet.
– Jeg har fulgt speiderne i mange år og er skikkelig imponert over det arbeidet som gjøres både fra lederne og barnas side. All honnør også til Hans Torer Mamen som stiller sin grunn til rådighet for barna og ser viktigheten av at neste generasjon får et forhold til naturen. Dette arbeidet burde påskjønnes og ikke motarbeides, mener Jacobsen.

Tage Pettersen (H) kaller vedtaket for håpløst:
– Hvis fylkesmannen skal bruke retten sin til å gripe inn, må fylkesmannen i hvert fall være våken. Lavvoen og vikingleiren har stått der i flere år, og hvorfor reagerer fylkesmannen først nå? Jeg mener denne saken er nok et eksempel på at vi trenger en prinsipiell debatt om hvor stor makt et udemokratisk organ som fylkesmannen skal ha.

Enig

Sindre W. Mork (V) er derimot enig med fylkesmannen:
– Vernebestemmelsene må følges av alle, uansett hvem de er. Her må vi være prinsipielle, ellers kan landskapsvernet bli svekket.

Halvard Sand (KrF) minner om at speiderne er en frivillig organisasjon som gjør mye godt for barn og unge:
– Jeg forstår at fylkesmannen har et regelverk å forholde seg til. Men i denne saken synes jeg fylkesmannens vedtak blir litt vel firkantet.

Erlend Wiborg (Frp) synes vedtaket er opprørende:
– Speiderleiren på Røed gård er bra for byens barn og unge. Vi er for å ta vare på landskapsvernområder, men vernet må skje på en måte så folk fortsatt kan bruke naturen.

Mamen, speiderne og vikinggruppen vil klage på vedtaket.

Artikkeltags