Vålermann fikk borrelia-diagnosen etter 24 år

Bjørn H. Sørensen var fagleder på Malakoff før han ble slått ut av sykdommen som han har gått med i over 20 år.

Bjørn H. Sørensen var fagleder på Malakoff før han ble slått ut av sykdommen som han har gått med i over 20 år. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

I årevis har Bjørn H. Sørensen i Våler hatt en rekke helseplager. Først i august i fjor fant legene ut at han led av Borrelia.

DEL

- Det var befriende at jeg endelig fikk riktig diagnose, sier Sørensen. Han har vært fagleder på byggfagavdelingen på Malakoff videregående skole i Moss men har vært sykmeldt det siste halvannet året.

Han og kona Heidi Ellefsen tror at han kan ha fått sykdommen da han ble bitt av en flått i Öland i Sverige sommeren 1986.

- Det er det eneste flåttbittet vi har konkrete minner om, selv om jeg er blitt bitt av flått mange ganger før og senere også. Jeg husker at kona mi oppdaget en rød ring rundt stedet på magen min der flåtten hadde bitt. Vi tenkte ikke noe mer over det den gang. Men senere har jeg jo lest at en rød ring rundt flåttbittet er ett av de vanligste tegnene på smitte, sier Sørensen.

Etter en tid følte han at han ble nummen i hendene. Men det falt ham ikke inn at det kunne ha sammenheng med flåttbittet. På den tiden jobben han i håndverksindustrien. Da han oppsøkte lege, fikk han beskjed om at han skulle ta dem med ro noen dager.
 

Sliten

Men etter hvert som årene gikk, fikk han stadig flere helseplager. I perioder kunne han føle seg surrete i hodet, andre ganger ble han vanvittig sliten. Nakkesmerter, høyt blodtrykk og smerter i brystet slet han tidvis også med. På det verste måtte han være langtidssykemeldt fra jobben. Han oppsøkte ofte leger og fikk diverse diagnoser, alt fra hjerteinfarkt til ME (utmattelsessyndrom).

- Men i fjor høst fant jeg informasjon om Borrelia på internett, som jeg leste. Alt stemte på mine helseplager. Da forlangte jeg at fastlegen tok blodprøve av meg og fikk påvist Borrelia.

Sørensen ble sendt til sentralsykehuset i Vestfold og en lege som er ekspert på Borrelia:

- Etter mange prøver fikk jeg beskjed om at jeg hadde alle de tre typene Borrelia som fins, og at jeg trolig har hatt sykdommen i minst 25 år.

Han ble behandlet med penicillin og i mars i år var sykdommen endelig ute av kroppen hans:

- Men jeg sliter fortsatt med ettervirkningene og er ikke sikker på om jeg kan gå tilbake til jobb med det første. En liten flått kan gjøre stor skade.

Artikkeltags