Vang-elevene lærte om krig

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

– Spennende og lærerikt, sa Thomas Bjørk fra Vang skole etter besøket på Forsvarsmuseet i Rygge på selveste frigjøringsdagen.

DEL

De tre første dagene denne uka har Vang-elevene latt klasserom være klasserom og utforsket «verden utenfor». Onsdag var tredjeparten av dem på besøk på Bygdetunet, der de blant mange andre fikk møte Lars-Jakob Coucheron-Aamot, som er leder i Moss og Rygge Forsvarsforening.

68 år siden

Coucheron-Aamot tok elevene med på en runde i museet, som huser en imponerende samling av våpen og andre gjenstander fra krigens dager. Og dette skjedde på dagen 68 år etter at Norge ble fritt etter å ha vært under tysk jernhæl i fem lange år.
– Vi har ikke lært så mye om krigen på skolen, så det var veldig spennende, sa Thomas til Moss Avis etter å ha vært igjennom en helt annerledes «skoletime» i museet.

Bli kjent

– Vennskap på tvers av aldersgrenser har vært tema disse tre dagene. Vi har delt elevene inn i tre aldersblandede grupper i den hensikt at de skal jobbe sammen, bli bedre kjent med hverandre og være venner, sier Vang-rektor Knut Opdal.

Praktisk arbeid

– De har hatt tre baser som de har rotert mellom. Gruppa som har tilbrakt dagen «hjemme» på skolen, har drevet med praktisk arbeid. Elevene har ryddet og feid i skolegården, snekret blomsterkasse og satt opp et lite gjerde. Og oppe ved lavvoen har det vært arrangert samarbeidsleker, sier Opdal.
En annen gruppe har vært å finne i Årefjorden, der elevene har lært om og utforsket livet i fjæra. Og den tredje dagen tilbrakte de altså på og rundt Bygdetunet, som er Rygge kommunes tusenårssted.
Her fikk de blant annet oppleve lefsebaking i Lybystua – der Åse Rødsrud sørget for bakingen og Vang-elevene for smakingen.

Artikkeltags