– Som lokalpolitikker blir du frustrert når vi blir overprøvd på denne måten, forteller gruppeleder i Råde Høyre, Geir-Ole Åsskau.

Del på Facebook

Han sikter til saken Moss Avis skrev om i forrige uke, der Råde kommune ønsket å få definert Saltnes som et typisk turiststed, noe Fylkesmannen sa nei til. Avslaget fra Fylkesmannen betyr at søndagsåpne butikker i Saltnes foreløpig er utelukket.

Inkonsekvente

– Men er det ikke fylkesmannens oppgave å foreta denne vurderingen?
– Jo det er for så vidt det. Det vi reagerer på er hvor inkonsekvente man er i behandlingen av slike spørsmål. I andre fylker ville man nok fått tillatelse i en sak som denne, påstår Åsskau.
Han karakteriserer det hele som maktmisbruk fra Fylkesmannen, og utelukker ikke at politiske motiver har farget avgjørelsen.
– Når en ser hvor forskjellige avgjørelsene som blir tatt av de ulike fylkesmennene er, begynner man jo å lure, legger han til.
Ordfører kandidat for Råde Høyre, Renè Rafshol, synes det hele minne om et spill bingo.
– Se på avgjørelser tatt i Agder, og da spesielt Farsund. Det er akkurat den samme situasjonen som her, men med motsatt avgjørelse fra Fylkesmannen.

Ikke sjenerende

De to høyrepolitikerne kjøper ikke argumentasjonen fra fylkesmannen om at helligdagsfreden trumfer behovet for en søndagsåpen kiwi-butikk.
– Butikken ligger ikke sjenerende til da den ligger ved en hovedvei. Eneste forskjell blir at bilene svinger av veien og kjører de 10 meterne opp til butikken.

Tenker på miljøet

Det er også miljøaspekter inne i bildet i følge ordførerkandidat Rafshol.
– Det er ikke slik at folk slutter å handle på søndager bare fordi butikken her i Saltnes er stengt. De setter seg bare i bilen og kjører noen kilometer til en butikk som faktisk er åpen. Hadde butikken vært åpen her, kunne de isteden bare gått, eller tatt sykkelen, mener han.
Åsskau er enig, og mener man må la markedet i større grad bestemme tilbudet.
– Her blir lokale beslutninger foretatt av folkevalgte overprøvd av skrivebordsbyråkrater som bedriver lokalpolitikk, avslutter han.