Gå til sidens hovedinnhold

Viktig for Oslo med helikopterberedskap på Rygge

Artikkelen er over 10 år gammel

Ordførerkandidat og tidligere forsvarstopp, Tomas Colin Archer, mener terrorangrepene viser hvor viktig det er med en beredskap på Rygge flystasjon.

Han støtter dermed uttalelsene fra sin partifelle, fylkesordfører Ole Haabeth (Ap), som har poengtert hvor viktig opprettholdelsen av Rygge flyplass er for hovedstaden med regjeringen og statsapparatet. Til NRK Østfold fremholdt Haabeth at dette viser flyplassens betydning for det sentrale østlandsområdet.

Del på Facebook

Men flyplassens fremtid er ikke sikret. Tidligere i år gikk forsvarsministeren ut og sa ifra at man ikke kan fortsette med tretten militære flyplasser.

Les også: Rygge flystasjon kan forsvinne

Må fortsette

Nå mener fylkesordføreren av de forferdelige hendelsene forrige fredag viser at driften Rygge flystasjon må fortsette. Her får han full støtte av gruppelederen i Moss Ap, Tomas Colin Archer, som også har vært generalinspektør for luftforsvaret i Norge og innhatt flere sentrale stillinger i forsvarsledelsen.

Les også: Moss Lufthavn Rygge en attraktiv flyplass for Forsvaret

Han er for tiden også medlem av Utenriksdepartementets sikkerhetsutvalg.
– Jeg er helt enig med Ole Haabeth. Disse angrepene viser hvor viktig det er med en operativ flyplass sentralt på Østlandet, sier Tomas Colin Archer.

– I den forbindelse har Rygge en ideell plassering. Flyplassen ligger nær hovedstaden. Det er ingen fjellformasjoner imellom. Det er rett og slett bare å følge fjorden innover.

– Med regjeringen, kongehuset og departementene i Oslo, er det viktig med en beredskap på Rygge. Muligens kan politiets helikopter også plasseres her. Redningstjenesten er jo allerede på plass på flyplassen, slik kan det utvikles et større miljø.

Les også: Hele Østfold vil slåss for Rygge flystasjon

Del på Facebook

Sentralt

– Vi må heller ikke glemme de store befolkningskonsentrasjonene rundt Oslofjorden. Da snakker vi ikke bare om hovedstaden, men også byer på den andre siden som Drammen og Tønsberg. Disse vil kunne nås på svært kort tid fra Rygge.

– Dessuten vil Rygge igjen kunne fungere som en ren militær flyplass på kort varsel og uten store konsekvenser. Dette kan derimot ikke Gardermoen som landets hovedflyplass.

– Når kommer avgjørelsen om flyplassens fremtid?
– Forsvarssjefen skal legge fram sin utredning før nyttår. Dermed får Stortinget den til behandling neste år, avslutter Tomas Colin Archer.