Vil at bystyret og ordføreren skal slå ring rundt speiderlavvo

Grunneier Hans Torer Mamen vil fortsatt ha speiderne og lavvoen deres på Røed gård. Nå ligger saken hos Direktoratet for naturforvaltning til endelig avgjørelse.

Grunneier Hans Torer Mamen vil fortsatt ha speiderne og lavvoen deres på Røed gård. Nå ligger saken hos Direktoratet for naturforvaltning til endelig avgjørelse. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Fylkesmannen vil rive lavvoen på Røed gård. Det har fått Aps Siv Jacobsen til å se rødt. Hun vil at ordføreren forfølger saken.

DEL

Hun tar opp denne betente striden i det neste møtet i Moss bystyre. I et begrunnet spørsmål til ordføreren ber hun ham om å få i stand en konstruktiv dialog med fylkesmannen om speider-lavvoen på Røed gård og forvaltningen av landskapsvernområdet på søndre Jeløy.
– Mange fra det politiske miljøet i Moss har reagert sterkt på fylkesmannens vedtak om å rive lavvoen til speiderne på Røed gård. Lavvoen står jo der fordi den er et redskap til å lære barn og ungdom å ta vare på og respektere naturen og miljøet, påpeker Siv Jacobsen.

Del på Facebook

I spørsmålet til ordfører Tage Pettersen presiserer hun at søndre Jeløy landskapsvernområde er en naturperle som er flittig brukt av både byens egne innbyggere og tilreisende.
– Formålet med å opprette et landskapsvernområde er jo å bevare det egenartede natur- og kulturlandskapet med geologiske, botaniske og kulturhistoriske elementer, poengterer hun.

Les også: Politikerne slår ring om lavvo

– Hvis vi på sikt skal sikre at allmennheten slutter opp om landskapsvernområdet, så er vi avhengige av at forvaltningen av naturen har størst mulig legitimitet i befolkningen. Derfor er det viktig at kommunen og fylkesmannen har et mest mulig ensartet syn på forvaltningen av området, fremholder Jacobsen, som ber ordføreren ta initiativ overfor fylkesmannen, slik at den aktiviteten som speiderne driver med kan fortsette.

Overfor Moss Avis har grunneier Hans Torer Mamen hele tiden vært positiv til å la speidernes lavvo få stå. Han skjønner ikke at dette kan stride mot intensjonene i landskapsvernområdet.

Les også: – Bryter med byggeskikken

Striden om lavvoen ligger på bordet hos direktoratet for naturforvaltning. Der regner man med at det vil bli tatt en avgjørelse ganske snart. Det skriver VG, som også har omtalt saken.

For øvrig har Moss kommune og fylkesmannen vært på kollisjonskurs flere ganger når det gjelder forvaltningen av naturen på søndre Jeløy.
Så sent som i sommer anmeldte fylkesmannen Moss kommune til politiet for ulovlig hogst i landskapsvernområdet ved Alby.

De har også vært uenige om bredden på verneskogbeltet, som skal skjerme skogen bak for vind og vær.

Artikkeltags