I løpet av september åpner den første Matland-butikken på Mosseskogen i Moss.

– Det var litt tilfeldig at det ble her. Vi var ute etter et lokale til et showroom og så ble dette ledig. Butikken vil etter hvert bli på 800 kvadratmeter og har en fin beliggenhet i nærheten av en trafikkert vei. Vi ser det bare som fint med konkurrenter rundt oss, sier Bettina Svennevig i JTS Gourmet til lokalet Jysk hadde i Moss for et par år siden og som har REMA 1000, Kiwi og Moss Dyreklinikk som sine nærmeste naboer.

Brant

 I fjor brant hovedlageret og kontordelen til firmaet opp i løpet av mai. I løpet av tre dager i Gamle Hobøl vei i Hølen herjet flammene med lagerbygningen. Fortsatt står den igjen preget av brannen, men Bettina Svennevig i JTS Gourmet håper at det kan være et nytt bygg på plass så snart som mulig. Det vil trolig skje i løpet av neste år - og tross problemer i logistikkmarkedet etter brannen har firmaet klart å opprettholde sin drift. De akter nå å starte sin egen mat-varekjede.

Startet tidlig

– Hvorfor er det sånn at varer koster tre ganger så mye i Norge som i Sverige? Det er det vi vil til livs, sier Svennevig i det hun holder en presentasjon for andreklassinger på samsfunns- og samtidslære på Vestby videregående skole. Her forteller hun alt om suksesshistorien til JTS Gourmet. Jan Tore Storsveen startet med kjøp og salg i syv- og åtteårsalderen og er 47 år nå. I begynnelsen drev han med salg av matvarer i blokkene i Oslo og etter hvert kunne han ansatte én person. Nå har JTS Gourmet over ti ansatte i firmaet og har levert matvarer til en rekke av dagligvarebutikkene i distriktet.

– Grønt & Godt i Vestby og Skøien landhandel i Hølen er butikker vi leverer mye til, sier hun.

Svennevig forteller at de har tro på at de kan konkurrere med landets store matkjeder. Siden de importerer matvarer direkte fra Spania og Italia og har en del lagringskapasitet, mener de at de kan kappe et par ledd andre butikker må gjennom og dermed kunne bli med i en priskrig.

– Vi ser for oss stort vareutvalg, konkurrerende på pris og ønsker at det skal være et spennende arbeidssted. Mange tror nok at det er kjedelig å jobbe i matbutikk, men vi vil ikke at våre ansatte bare skal sitte bak kassa, pakke ut varer eller tørke støv. Den som jobber hos oss skal være en selger. Vi ønsker å skille oss litt ut, sier Svennevig og sier at de kommer til å ha de vanlige matvarene som norsk melk og brød som nordmenn må ha, men også et stort utvalg av det spesialbutikkene har.

– Dere må prute

I løpet av årene har de nemlig fått god rutine på å importere varer fra andre land. Det har de gjort siden 1999 og det er mye å passe på og regelverket er til tider veldig tungvint. Dessuten må man kunne de ulike skikkene i respektive land.

– Vi handler litt varer fra Tyrkia. Der må du jo prute, de forventer at du skal prute. Det blir slått en neve i bordet, de velter kaffekoppen og går sint ut fra rommet. Etterpå kommer de inn og sier at det er greit, sier hun og skoleklassen følger nøye med.

– Vi fikk priser fra en grossist i Spania som viste seg å ligge over det varene kostet i butikken. Da gikk vi tilbake til grossistleddet og spurte hvorfor det var sånn. Vi fikk til svar «det er lov å prøve seg», sier hun og forteller at man også må sjekke om det er lov å importere produktet til landet. – Er inneholdet godkjent, er det kun godkjent i enkelte mengder og det er masse krav til etiketter. Allergi-ting skal stå i større skrift og så videre.