Vil hjelpe familier med kreftsyke barn

 For åtte år siden mistet Vibeke og og Jan Anders Syvertsen sin Nora.

For åtte år siden mistet Vibeke og og Jan Anders Syvertsen sin Nora. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Da deres 4-årige datter Nora døde av kreft opprettet de et minnefond for å kunne hjelpe andre foreldre med kreftsyke barn.

DEL

Åtte år senere strømmer det fortsatt pengegaver inn til minnefondet, som i dag er på 200.000 kroner. Styret mottar jevnlig søknader om pengestøtte fra familier som er rammet. Kriteriene for å få støtte er at familien har et kreftsykt barn og at de er bosatt i Moss og omegn.

– Vi gir gaver på inntil 10.000 kroner, forteller Thomas Meyer, som sitter i minnefondets styre som økonomiansvarlig.

Har opplevd det selv

Ekteparet Vibeke Bakke Syvertsen og Jan Anders Syvertsen fra Jeløy ønsker sammen med resten av styret å opplyse flest mulig om at det går an å søke om en pengegave på denne måten.

De vet veldig godt hvordan det oppleves for foreldre å ha et kreftsykt barn. Selv om det i dag er åtte år siden Nora døde, har Jan Anders Syvertsen ingen problemer med å sette seg inn i den situasjonen det er å ha et kreftsykt barn.
– Det er som å skru på en bryter det, så er vi der. Det er lett å identifisere seg med det de opplever og går gjennom, sier han.

Hittil har styret i minnefondet delt ut pengegaver til syv forskjellige familier.
– Det føles godt at vi på denne måten kan hjelpe andre, så minnet om Nora lever videre, sier Vibeke Bakke Syvertsen.

Snudd på hodet

Å få den vonde beskjeden forandrer alt for en familie. Hverdagen blir fullstendig snudd på hodet. Ikke minst økonomisk.
– Noen har sikkert forsikringer, men det kan ta tid før det setter i gang, sier Meyer.

Vibeke og Jan Anders Syvertsen husker at det var tungt å få det til å gå rundt.
– Økonomien kan bli veldig presset. Hyppige sykehusopphold, dyr parkering, endrede matrutiner og andre behov gjorde sitt til at pengene gikk veldig raskt, forteller Jan Anders.

Vibeke husker for eksempel at de stadig måtte kjøpe nye klær til Nora.
– Hun hadde jo sondenæring og ledninger på kroppen så det var vanskelig å tre genserne over hodet hennes. Derfor måtte vi ut og kjøpe nye klær med glidelås eller knapper. Også ville vi jo bare gi henne alt hun ønsket seg den tiden. Hvis Nora hadde lyst på en barbiedukke så selvfølgelig skulle hun få det, minnes hun.

Dokumentbunker

Ekteparet husker også hvor tungt det var å forholde seg til alle krav om å fylle ut dokumenter og å ringe og ordne ting.
– Byråkratiet har sine runder og de har sine rutiner de må gjennom før man kan fatte endelig vedtak. Derfor vil vi at dette minnefondet skal gripe inn og gi dem som trenger det en rask avgjørelse, sier Meyer.

De som har mottatt pengegaver fra fondet har blant annet brukt de på utenlandsreise med det kreftsyke barnet. En annen familie kjøpte en stor TV til den syke. Styret er opptatt av at alle pengene går til dem som trenger det, de har ingen administrative utgifter.
– Hva pengene brukes til bestemmer de helt selv, sier Vibeke Bakke Syvertsen.

Artikkeltags