Wiborg: - Har forskning bak mine uttalelser om fyllesyke

Erlend Wiborg (FrP) sier han baserer sine uttalelser om fyllesyke på forskning.

Erlend Wiborg (FrP) sier han baserer sine uttalelser om fyllesyke på forskning.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Politikeren får støtte fra rusfeltets samarbeidsorgan etter sine uttalelser om at fyll er årsaken til mange sykedager.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Storingsrepresentanten fra Moss skapte het debatt denne uken da han uttalte til VG at noe av korttidsfraværet skyldes fyllesyke.

Bakgrunnen er Frps ønske om å innføre karensdager i neste Stortingsperiode. Innen sykelønnsordningen betyr karensdag at hvis den ansatte er syk og må være borte fra jobben, går et antall dager (kalt karensdager, som den syke ikke får betalt for) før arbeidsgiver begynner å yte sykepenger. 

Engasjementet har ikke latt vente på seg. Eirik Tveiten i Rødt kaller utspillet teit:

– Snakker Wiborg her av egen erfaring, eller kan han vise til undersøkelser som beviser at fyllesyke er årsaken til at folk er borte fra jobben, undrer Tveiten før han legger til at han har vært tillitsvalgt på mange nivåer i både privat og offentlig sektor.

– Jeg har aldri opplevd at fyllesyke har vært noe problem i arbeidslivet. Vi er alle opptatt av å få ned sykefraværet i Norge, men jeg mener at Frp er på villspor med dette forslaget. På meg virker dette som enda et Frp-utspill for å gjøre de fattige enda fattigere, sier Tveiten.

Det store engasjementet overrasker ikke Wiborg.

– Det hadde jeg regnet med. Jeg har fått mange tilbakemeldinger, men jeg baserer meg på forskning som viser at 30 prosent av korttidsfraværet er på grunn av fyll. Jeg vil kalle uttalelsene fra Tveiten lavmål. Her går han på mann og ikke på ball, sier Wiborg til Moss Avis.

Støttes

Wiborg viser blant annet til en undersøkelse fra Akan kompetansesenter, som etter utregninger fra Sverige, har kommet fram til at 30 prosent av korttidsfraværet er på grunn av alkoholbruk.

Også Actis, rusfeltets samarbeidsorgan, mener Wiborg har belegg for uttalelsene.

– Det er en del forskjellige undersøkelser på området og vi venter på mer oppdaterte tall, men et nøkternt anslag viser at 30 er riktig, sier generalsektretær Mina Gerhardsen i Actis

Feil med karensdager

Generalsekretæren mener det likevel er feil å innføre karensdager for å få bukt med de som er fyllesyke.

–  Wiborg vil at man selv skal måtte betale når man er fyllesyke. Vi vil sørge for at folk ikke er bakfulle når de skal på jobb. Da er det viktig at bedriftene har retningslinjer og snakker med de ansatte om alkohol, sier Gerhardsen.

Artikkeltags