Gå til sidens hovedinnhold

Wiborg og FrP ønsker lukkede mottak

Artikkelen er over 11 år gammel

For å forhindre at asylbarn forsvinner fra mottak, må de plasseres i lukkede mottak, mener Erlend Wiborg og FrP. – Barnevernet må få ansvaret, sier PRESS Redd Barna.

Forrige uke kunne Moss Avis fortelle at 22 barn har blitt sporløst borte fra mottak i Østfold siden år 2000. Tall avisen innhentet fra Utlendingsdirektoratet (UDI) viste at det bare siden januar i fjor har forsvunnet 13 barn fra lokale mottak, blant annet fra Solvang i Råde.
– I fjor var det åtte som forsvant fra mottak i Østfold, og som ikke har blitt registrert tilbake eller i andre deler av systemet. Det var syv fra Mysebu i Mysen og én fra Solvang i Råde, uttalte kommunikasjonsrådgiver Karianne Kvarving i UDI til Moss Avis.

Så langt i år er tallene fire fra Mysebu og én fra Solvang.
 

Står i gjeld

– Jeg skjønner ikke hvordan det er mulig, at man ikke har kontroll og klarer å ta vare på de barna som kommer til landet. Det skal ikke være mulig at de bare forsvinner på denne måten. Det er rett og slett horribelt, sier leder av PRESS Redd Barna, Tirill Sjøvoll til moss-avis.no.
Det er stor fare for at mange av disse barna står i gjeld til bakmenn, de som hjalp dem inn i landet. Det kan være at disse bakmennene tar kontakt med barna, og vi vet da at flere havner i kriminelle miljøer - menneskehandel, narkotika. Miljøer som barn ikke skal være del av.

Sjøvoll er klar på at det må endringer til for å løse problemet, og at barnevernet er løsningen.
– Vi mener at barn ikke skal sitte på asylmottak, men omsorgssenter. De bør være under barnevernet i stedet for Utlendingsdirektoratet. Barnevernet bør ha ansvaret for alle asylbarn som kommer til landet, sier hun.
En slik omsorgsovertakelse kan forhindre at så mange forsvinner. Da blir det større voksentetthet, flere voksne med barnefaglig bakgrunn, og barna blir i hele tatt mer tatt vare på. I tilegg må etterforskningen bli bedre. Norge har per dags dato ingen handlingsplan mot menneskehandel, og vi mener det må på plass så fort som mulig.

Sikkerhetsrisiko

Fremskrittspartiets Erlend Wiborg er enig i at noe må gjøres, men ser for seg helt andre løsninger enn omsorgssentre.
– Gjennom mange år har vi et betydelig antall personer som forsvinner fra mottak. Tar vi for oss barna, så er dette en ytterst sårbar gruppe. Små barn, som da muligens er alene i Norge, som fort kan bli grovt utnyttet av voksne, på flere områder. Menneskehandel for eksempel. Samtidig vet vi at blant voksne, så er over 10.000 mennesker på landsbasis forsvunnet i løpet av de 10 siste årene. Da må man sørge for lukkede mottak slik at vi har kontroll på hvor folk og barn er, frem til de eventuelt får opphold eller avslag og skal bli sendt ut, sier Wiborg til moss-avis.no.

Les også: 22 asylbarn forsvunnet fra Østfold-mottak

Wiborg mener det handler om sikkerhet.
– Det er en klar sikkerhetsrisiko når man ikke vet hvor disse personene blir av. Jeg har sett forskere anslå at minst 10.000 mennesker lever ulovlig i Norge, og det er en klar sikkerhetsrisiko for innbyggerne når personer vi ikke en gang vet hvem er, lever og jobber ulovlig innenfor landets grenser, sier FrP-politikeren.
– Vi kan ikke godta denne situasjonen. Vi må huske at veldig mange av asylsøkerne er mennesker som har fått avslag på sine søknader om opphold, og som dermed er illegale i Norge. Personer som altså rømmer fra mottakene for å slippe å bli sendt ut av landet.
Så lenge man har åpne mottak, hvor personer kan komme og gå som de vil, så finnes det jo ikke sikkerhet i det hele tatt. Med lukkede mottak styrer man hvem som kommer inn og ut, fortsetter han.

Rask behandling

Ordfører i Råde, Kjell Løkke (Ap) er ikke enig i at lukkede mottak er noen god løsning.
– Nei, mottak hvor alle er innesperret har jeg ikke tro på. Jeg tror virkelig ikke det er noen samfunnsmessig løsning. Derimot tror jeg at en så kort som mulig saksbehandlingstid når det kommer til oppholdstillatelse, vil være en klar fordel, sier Løkke til moss-avis.no.

– Ser man bare på hvorvidt det er mulig å forsvinne eller ikke, så kan det selvfølgelig være en løsning med lukkede mottak. Men man må se på helheten, og det skal være et bra sted for asylbarn å være. Da mener vi altså at det beste er om barnevernet får ansvaret, også får de gjøre det som står i deres makt for å forhindre forsvinninger. Vi ser faktisk ikke på asylmottak som noen god løsning for barn i det hele tatt, avslutter lederen av PRESS Redd Barna, Tirill Sjøvoll.

UDI understreker overfor moss-avis.no at de sammen med politi og barnevern har stort fokus på problemstillingen med asylbarn som forsvinner, og at det er utarbeidet detaljerte rutiner for hvordan sakene skal følges opp av hver enkelt aktør.

Les også: 22 asylbarn forsvunnet fra Østfold-mottak

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.