Mener Ryanair bør skattegranskes

Sjekkes? Mange mener Ryanairs virksomhet på Rygge bør granskes for mulige skatteunndragelser.

Sjekkes? Mange mener Ryanairs virksomhet på Rygge bør granskes for mulige skatteunndragelser. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Skattemyndighetene må undersøke om Ryanair har betalt det selskapet skal av skatter og avgifter til Norge, mener KrFs Hans Olav Syversen. og flere arbeidstakerorganisasjoner.

DEL

Han får støtte fra flere arbeidstakerorganisasjoner.

– Vi kan ikke ha selskaper som føler seg hevet over ethvert lands lovgiving. Dette utfordrer den nordiske modellen, sier lederen av Stortingets finanskomité, Hans Olav Syversen (KrF), til Dagsavisen.

Etter at Ryanair trakk anken til Høyesterett i en sak om en oppsagt flyvertinne, mener Syversen at lagmannsrettens dom viser at norsk lov gjelder for ansatte stasjonert i Norge, og at Ryanair nå har anerkjent domsresultatet.

Med støtte fra Parat og YS mener han det er grunn til å tro at Ryanair ikke har betalt alle sine forpliktelser som arbeidsgiver, når de har behandlet sine ansatte i Norge som utenlandske arbeidere i årene selskapet har hatt base i Norge.

– Disse anklagelsene stemmer ikke. All skatt relatert til Ryanairs piloter og kabinansatte, som er ansatt på irske kontrakter og arbeider på irske fly, har blitt betalt i Irland i henhold til irske skattelover, svarer Ryanair i en pressemelding.

De mener Ryanair da har fått en konkurransefordel i forhold til SAS og Norwegian og at skatteetaten derfor bør ettergå om lavprisselskapet kan ha unndratt seg norske skatter, avgifter og plikter.

Ryanair tilbakeviser påstandene som falske. (NTB)

Artikkeltags