Det kommer frem i en pressemelding tirsdag kveld.

– Styret ser ikke grunnlag for sivil trafikk etter 1. november og det er besluttet at trafikken skal avvikles etter dette dersom forventet fremtidig volum fra Ryanair bekreftes, står det i pressemeldingen.

1. november er datoen hvor Ryanair ikke lenger vil bruke Moss lufthavn Rygge som baseflyplass.

Det gjør at MLR mister så mange som 1,1 millioner passasjerer.

Vi møtte en preget administrerende direktør på Moss lufthavn Rygge etter at styrets beslutning var tatt.

– Ja, dette er den verste dagen min her, siden jeg begynte i 2007, sier Pål Tandberg til Moss Avis.

– Sammen med flere andre har jeg lagt ned sjelen min i Moss lufthavn Rygge og når beslutningen i dag blir tatt så er dette den verste dagen her, sier han.

Om flypassasjeravgiften, og politikerne, har han lite godt å si:

– Det er bedrøvelig at det er et elendig politisk arbeid som spenner bein for hele virksomheten. Vi har gjort det vi kan, vært på de arenaene vi kan, men ikke fått gjennomslag, sier Tandberg.

– Dersom Ryanairs volum på 500.000 reisende i året bekreftes, så går MLR fra et historisk besteresultat på 22 millioner kroner i pluss i 2015, til minus 120-130 millioner kroner i året. Da er det ikke grunnlag for videre drift.

Ifølge pressemeldingen som er sendt ut er Ryanairs ruteprogram forventet i neste uke.

– Ikke overrasket, men trist

Silje Thoresen, markedssjef ved flyplassen, sier at dette er en trist dag.

– Dette er en beklagelig, men for så vidt ventet avgjørelse. Det er trist å tenke på alle de ansatte som blir berørt og utfordringene det skaper for hver enkelt, sier Thoresen til Moss Avis.

En preget Pål Tandberg forteller TV2 og NRK det samme.

Tillitsvalgt ved flyplassen, Bjørn Petter Jenssen, sier at han er skuffet.

– Jeg er ikke overrasket over konklusjonen. Dette er veldig trist, jeg er oppriktig bekymret for fremtiden for flyplassen og de ansatte, ikke minst. Det er en tragedie, sier han.

– Dette er et resultat av at regjeringen lar det gå prestisje i denne saken framfor å ta hensyn til at dette er den største arbeidsplassen i Østfold, sier han.

Ryanair: – Ingen kommentar

Orkla, som eier 40 prosent av Rygge sivile lufthavn, beklager at det nå går mot avvikling av flyplassen, melder NTB.

– Det er meget synd. Vi har forsøkt siden årsskiftet å jobbe på en systematisk måte for å få regjeringen til å endre sin beslutning. Vi har ikke blitt lyttet til, sier konserndirektør for kommunikasjon, Håkon Mageli, til NTB.

Ryanair vil ikke kommentere nedleggelsen av Moss lufthavn Rygge.

– Vi har ingen kommentarer til dette. Vi har synliggjort vårt standpunkt overfor media i Norge tidligere, og utover det har vi ingenting å tilføye, sier Hans-Jørgen Elnæs, kommunikasjonsrådgiver i Ryanair til NRK.

Mindre attraktivt

Rygges ordfører, Inger-Lise Skartlien, sier beslutningen om nedleggelse er tøff på mange måter.

– Dette er jo trist. Ikke uventet, gitt signalene som har kommet, men veldig trist - spesielt fordi mange mister jobben. Men styret har ikke hatt noe særlig valg. Det går ikke å drive uten inntekter, sier hun til Moss Avis tirsdag kveld.

Hun er redd nedleggelsen av MLR vil bety store tap for næringsutviklingen i kommunen.

– Det er et stort tap å miste flyplassen, og vi har hatt mye fokus på næringsutvikling rundt den. Alt dette faller nå bort. Jeg vet at man jobber med å gjøre noen næringstomter større i det området, men hvor attraktive de er når ikke flyplassen er der, det er et spørsmålstegn, sier hun.

Erna legger skylden på Ryanair

Kort tid etter at styrets beslutning ble kjent får Erna Solberg hard kritikk på sin Facebook-side.

Der svarer hun blant annet følgende til en av dem:

–  Ingen norske lufthavner blir nedlagt på grunn av en avgift på flyreiser. I dette konkrete tilfellet dreier det seg om at Ryanair ikke ønsker å benytte seg av lufthavnen på Rygge, angivelig på grunn av den nye avgiften — en avgift som for øvrig ikke ser ut til å hindre Ryanair i å fly til andre flyplasser i Norge, skriver statsminister Erna Solberg (H).

– Det er beklagelig at den aktuelle lufthavnen synes å være såpass avhengig av én enkeltaktør, som ved gjentatte anledninger har vist seg å utøve press mot myndigheter, politikk og forvaltning rundt omkring i Europa for å slippe unna skatter og avgifter, skriver Statsministeren videre.

Ville ikke si noe

Det var lenge uvisst om styret og eierne faktisk satt i et styremøte tirsdag ettermiddag og kveld. «Ingen» ville verken avkrefte eller bekrefte noen ting.

Like etter klokken 19:00 kom svaret.

Styret og eierne har altså besluttet at flyplassen avvikles 1. november – hvis Ryanair holder fast ved oppsigelsen av Rygge som baseflyplass.

Fakta om flypassasjeravgiften

  • Vedtatt av Stortinget i desember i fjor og opprinnelig planlagt innført fra 1. april i år. Innføringen er nå utsatt til 1. juni.
  • Avgiften skal ilegges alle avganger fra norske lufthavner med en sats på 80 kroner per passasjer, pluss moms, totalt 88 kroner.
  • Avgiften var en del av budsjettavtalen mellom Høyre/Frp-regjeringen og samarbeidspartiene Venstre og KrF fra november 2015.
  • Den nye avgiften skal etter forutsetningene gi staten 1 milliard kroner i inntekt i år.
  • Ifølge Stortingets vedtak skal flypassasjerer som må reise med flere fly, bare betale én avgift. Finansdepartementet foreslår som vilkår for dette at reisene foregår med samme selskap, eller selskaper med samarbeidsavtale.
  • EFTAs overvåkingsorgan ESA skrev til Nærings- og fiskeridepartementet at avgiftens unntak for slike transferpassasjerer kunne være ulovlig statsstøtte. De har derimot i ettertid sagt at de ikke har noen innvendinger mot avgiften.

Kilde: NTB