Åpner Norges største pol – i Sverige

Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

I morgen, onsdag 13. juni, åpner Systembolaget sitt nye gigantutsalg i Strømstad. Utsalget som ligger noen få minutters kjøring over grensen vil bli Norges største alkoholutsalg.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Vin- og brennevinsleverandørenes forening frykter at det nye superbolaget vil friste nye horder av nordmenn til å handle i Sverige, fremfor å velge det lokale Vinmonopolet.    

Stadig flere nordmenn reiser nå mange mil for å handle vin og brennevin i utlandet.

Med sine 1400 kvadratmeter blir Systembolaget ved den svenske grensebyen uten tvil "Norges største Vinmonopol". Til sammenligning er Vinmonopolets største utsalg -på kjøpesenteret CC Vest i Oslo-drøyt 1200 kvadratmeter.

- At Systembolaget velger å bygge et av Nordens største alkoholutsalg i Strømstad, som har 6.000 innbyggere, sier litt om nivået på grensehandelen med vin og brennevin. Avgiftsforskjellene mellom Norge og Sverige har økt betydelig de siste årene, og gitt Systembolaget gode rammevilkår for å kapre norske kunder. Åpningen av et nytt «superbolag» rett over grensen vil styrke denne utviklingen, og bidra til mer grensehandel i årene som kommer, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF).

Svenskenes nye «superbolag» skal ligge i et kjøpesenter som åpner ved Oslovägen, innfartsveien til Strømstad. En tredjedel av det nye kjøpesenterets areal på 4500 kvadratmeter skal fylles med vin og brennevin, til glede for handleglade nordmenn-som er villige til å dra langt for å slippe de norske avgiftene på vin og brennevin.

I tillegg til «Systemet» skal senteret inneholde en kjempegodtebutikk på 1.200 m² og en sportsbutikk på 600 m².

1 liter vin hvert 3. sekund

Tall fra Systembolaget viser at deres utsalg langs norskegrensen solgte hele 12,1 millioner liter vin i 2011. I snitt gikk det unna én liter vin hvert tredje sekund på de «norske» bolagene. Grenseutsalgene solgte også 1,6 millioner liter brennevin, 15,7 millioner liter øl og 1,1 millioner liter cider og ferdigdrinker- mesteparten til norske kunder på svenskehandel.

Avgiftsforskjellene mellom Norge og Sverige har økt betydelig de siste årene

- Alkoholsalget langs grensen har vokst i flere år, samtidig som Vinmonopolets salg av brennevin og sterkvin har sunket markant. Stadig flere nordmenn reiser nå mange mil for å handle vin og brennevin i utlandet fremfor på sitt lokale vinmonopol. Dette er en utvikling som både svekker Vinmonopolet direkte og bidrar til en betydelig vekst i den totale grensehandelen, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i VBF.

Les også:

Les om rømlingen som driver politiet til vanvidd

Elg mot bil på riksveg 120 mandag morgen

Prishopp på bagasje hos Ryanair i sommer

To E6-tunneler stenger i natt

Artikkeltags