De kommunale gebyrene lever sitt eget liv

Hytteeier Ole Naumann synes prisveksten på tømmingen av septiktanken har vært veldig høy. Nå reduserer Råde kommune prisene med 20 prosent.

Hytteeier Ole Naumann synes prisveksten på tømmingen av septiktanken har vært veldig høy. Nå reduserer Råde kommune prisene med 20 prosent. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Prisveksten på de kommunale giroene er på mer enn fire prosent. I mosseregionen er den lavere.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Vann, avløp, renovasjon og feiing koster penger enten man liker det eller ikke.

For landet under ett steg de kommunale gebyrene med noe over fire prosent. Ifølge ekspertene finnes det liten grunn til at det skal være slik.

Det er Huseiernes Landsforbund (HL) som hvert år kommer med sin rapport om prisnivået på kommunale tjenester. Utgangspunktet er en standard bolig på 120 kvadratmeter.

Landets dyreste kommune er Flå. Der flås innbyggerne for omtrent det dobbelte i avgifter enn det en mosseborger må ut med. 11397 kroner koster det for en husstand i Kråkebyen å betjene kostnadene knyttet til de kommunale tjenester.

Ifølge HL har kostnadsnivået i Moss de siste 10 årene økt med 46 prosent. Økningen sist år er på 2,4.
– Etter noen år med moderat økning på begynnelsen av 2000-tallet, er gebyrveksten for tiden stor og vesentlig høyere enn inflasjonen, sier utredningssjef i HL, Dag Refling. Det er han som ansvaret for rapporten.

Også adm.dir. Peter Batta reagerer med undring på det generelle nivået.
– Det er overraskende at vi selv i en periode med rekordlave renter opplever nok et år med generell høy realvekst i norske kommuner, sier han i den samme rapporten.

Dyrest

I vår region betaler man aller mest for de kommunale tjenestene i Våler. Der kreves det inn 16344 kroner, noe som er en økning på 0.1 prosent i forhold til året før. Gebyrenes størrelse plasserer kommunen i det øvre sjikt også på landsbasis.

Litt mindre ille er det i Vestby der man må putte 14625 kroner i fellesskapskassa for å få utført obligatoriske tjenester. Beløpet er en økning på 5,7 prosent i forhold til tidligere.

Heller ikke i Hobøl er det gratis å bo, fattig trøst er det kanskje at de snaut 13500 kronene er likt som året før.

I Råde koster det 13761 kroner å dra nytte av det kommunale tilbudet, der kan man i det minste glede seg over en nedgang kostnadsnivået på en prosent.

Mest tjenester for pengene får man i flyplasskommunen Rygge der det koster 10181 kroner for det samme tilbudet som i resten av regionen. Beløpet er for øvrig 60 prosent av hva det koster i Våler.

På fylkesnivå er Moss dyrest av Østfold-byene, Sarpsborg, Fredrikstad og Halden krever vesentlig mindre av sine innbyggere enn hva kemner’n i Moss gjør. I Plankebyen koster det marginalt mer enn 7700 kroner, noe som er 60 prosent av mossenivå.

Interessant er det også at kostnadsnivået i Fredrikstad over de siste ti årene kun har steget med åtte prosent, mens det her i byen er vokst med 46 prosent i forhold til 2002.

Billigst

Det er Hasvik kommune i Finmark som krever minst av sine innbyggere. 5933 kroner kostet det eieren av 120 kvadratmeter, standard bolig i kommunale avgifter sist gang giroen ble sendt ut.

Artikkeltags