Bruce Gjovig er daglig leder og gründer-coach i firmaet Center for Innovation i North Dakota. De regnes for å være USAs tredje mest vellykkede inkubator for å hjelpe bedrifter med utvikling.

I går var han i Moss og fortalte hvordan man kan bli en gründer, og ikke minst: Viktigheten av å ha gründere i samfunnet vårt.

– Det er gründerne og de store innovatørene som står bak de store endringene i samfunnet vårt. De er viktige og vårt økonomiske system er helt avhengige av dem. Vi må huske at alle verdens store firmaer har begynt som små foretak, og de har så vokst seg store, sier Gjovik.

Del på Facebook

Han er født og oppvokst i USA, men slektsrøttene har han fra Norge og Mjøsa. Han jobber også med norske studenter som vil etablere seg i USA.
– For noen tiår tilbake var USA gründernes sted, men i dag har det blitt globalt, sier han.

Les også: Lokal gründer gjør stor suksess

– Har du ett konkret og enkelt grep for at nordmenn skal bli bedre gründere?
– Dyrk ideene grundig og kast janteloven, sier Gjovik.

Suksess i teknologi

Som foredragsholder var også administrerende direktør Jørn Eriksen i Projectiondesign i Fredrikstad.
Mens Gjovig er vant til å se bedriftene fra utsiden, gjennom coaching, kjente Eriksen igjen teoriene fra sin daglige erfaring med oppbygning av foretak.

– Det var spennende å høre han sette ord på det jeg er vant til å jobbe med. Særlig det han forteller om hvordan man har muligheten til å bygge opp noe helt nytt fra ruinene av et gammelt selskap, sier Eriksen.

Les også: Rekordvekst for IKT-gründere i Imento Norge

Hans nåværende firma Projectiondesign er nettopp ett resultat av det.
– Det oppsto i ruinene av firmaet Ask og InFokus på Kråkerøy. Vi hadde videoprosjektorer som var ledende i verden og spesielt når det gjaldt forholdet mellom kostnader og ytelse var vi best. Det dyrket vi videre, og det har fungert godt. I dag har vi 140 ansatte og vi er i ferd med å ansette flere og nærmer oss 200, sier Eriksen fornøyd.

Mange studenter

Møtet ble arrangert av Moss kommune, Tekna, American College og Mosseregionens Næringsutvikling.
87 personer i alle aldre hadde tatt turen innom for å høre på foredragene.

Cirka halvparten av de oppmøtte var også elever fra American College. Resten var ansatte fra ulike firma i Moss og omegn.

Les også: Ungdomsbedriften Face the Day vil bli vinnere i næringslivet

Møtet var åpent for alle.
Initiativtaker til møtet var Steinar Opstad. Han er mannen bak ideen om American College.
– Det startet på samme måten, og ble stort, sier han fornøyd.

Del på Facebook