Sier nei til tvungen p-avgift

I dag er det gratis å parkere ved Mosseporten Senter og andre kjøpesentre. Slik bør det fortsatt være, sier Erlend Wiborg, som synes at regjeringens forslag om betalingstvang er «mildt sagt dårlig».

I dag er det gratis å parkere ved Mosseporten Senter og andre kjøpesentre. Slik bør det fortsatt være, sier Erlend Wiborg, som synes at regjeringens forslag om betalingstvang er «mildt sagt dårlig». Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Regjeringen ønsker å gi kommunene muligheten til å påby butikker og kjøpesentre å ta seg betalt for parkering. – Ikke aktuelt i Moss, sier Høyre og Frp.

DEL

I et forslag som er sendt ut på høring, foreslår den rødgrønne regjeringen noe som i praksis vil bety at for eksempel Mosseporten Senter og Rygge Storsenter, som tilbyr sine kunder gratis parkering i dag, tvinges til å innføre parkeringsavgift.

Amfi Moss vil i så fall måtte avvikle ordningen med tre timers gratis parkering, mens andre forretninger og bedrifter vil måtte ta betalt av kunder og ansatte.

Målet og hensikten er å få flere til å ta bussen på handletur og la bilen stå hjemme.

Styringskåte

– Dette er mildt sagt et dårlig forslag, gulpet opp av styringskåte politikere som ikke skjønner at de ikke skal ordne alt, sier varaordfører Erlend Wiborg (Frp) i Moss.

Også ordfører Tage Pettersen (H) avviser utspillet kontant. Og i og med at disse to partiene har flertall i bystyret, blir det garantert tommelen ned, uansett hva de øvrige måtte mene.

– Dette handler jo om prinsipper. Enhver som eier en forretning eller en eiendom, må selv få anledning til å fastsette prisen på varene i butikken og avgjøre om kundene skal måtte betale p-avgift eller ikke, sier Wiborg, som oppfatter høringsforslaget som utslag av rødgrønt «overformynderi».

Inngrep

– Å gå inn og kreve noe slikt vil være et kraftig inngrep i den private eiendoms og råderetten. Jeg vil heller gå motsatt vei av det regjeringen foreslår: Kanskje vi heller bør utrede muligheten for å tilby gratis parkering én time eller to på kommunale plasser i Moss sentrum, på Domustorget, for eksempel, sier varaordføreren.

Greit, men ...

Ap-gruppeleder Tomas Colin Archer synes at høringsforslaget er greit på den måten at regjeringen ønsker å overlate til lokalpolitikerne å avgjøre om de vil ha betalingspålegg eller ikke.

– Men å innføre noe slikt i Moss er noe helt annet. Jeg tror ikke at Arbeiderpartiet vil gi sin støtte til et slikt opplegg, for her ligger det ikke til rette for det, sier Archer.

Heller ikke Sindre W. Mork (V) tror på regjeringens opplegg – selv om intensjonen kan være god.
– Men det får være måte på hva sentrale myndigheter skal blande seg inn i, sier Mork.

Artikkeltags