Store endringer i antall arbeidsplasser i industribyen Moss

260 ansatte mistet jobben da Peterson Paper gikk konkurs. Fredag 13. april 2012 klokken 07.23 var siste papirrull fra Peterson Paper i Moss produsert.

260 ansatte mistet jobben da Peterson Paper gikk konkurs. Fredag 13. april 2012 klokken 07.23 var siste papirrull fra Peterson Paper i Moss produsert. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Antall industriarbeidsplasser i Moss er kraftig redusert de siste 25 årene.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Glassverket. Helly Hansen. TrioVing/VingCard. Med flere. Og nå Peterson. Tallet på industriarbeidsplasser i Moss stuper.


– Det er bare tragiske ting å si om industribyen Moss. Med unntak av Aker Solutions har det ikke vært noen tilvekst i industrien de siste årene. Nå mister vi arbeidsplassene på Rygge flystasjon også. Det som også er trist er at en utbygging av jernbanen ville bedret rammevilkårene til Peterson, sier leder av LO Moss, Åge Hansen.

– Noen har sagt at den dagen det ikke lukter cellulose er det slutt for industribyen Moss. Det er en viss sannhet i det, det heter jo at hver arbeidsplass på Peterson genererer tre arbeidsplasser andre steder. Nå er det viktig å samle alle gode krefter og finne noen som er villig til å investere i Moss. Vi kan ikke bare leve av kjøpesentre og frisørsalonger, sier den for tiden sykmeldte LO-lederen.

Artikkelen fortsetter under bildet

FÆRRE OG FÆRRE Antallet industriarbeidsplasser i Moss har gått drastisk ned. Grafen viser utviklingen i arbeidslivet siden 1996. (Graf Østfold Analyse)

Stabilt

Tall fra Østfold Analyse viser at fra 1987 til 1. januar 2011 har det totale antall sysselsatte i Moss vært stabilt. For mens antall industriarbeidsplasser har gått kraftig ned, har arbeidsplasser innen privat tjenesteyting og offentlig forvaltning økt tilsvarende. Tall fra 2011 og 2012 er ikke med i statistikken .

– Varehandel har økt noe, men ikke så mye i Moss som i Rygge. Den største veksten har vært i statlig og kommunal forvaltning og i privat tjenesteyting, som vil si leger, tannleger, frisører og næringsliv utenom varehandel. Her har det vært en veldig kraftig vekst, som blant annet skyldes økt kjøpekraft i befolkningen. Men det er mindre av den reelle verdiskapningen, og i stadig større grad klipper vi håret til hverandre, sier Torodd Hauger i Østfold Analyse.

Han mener likevel at vi er mindre sårbare ved tap av arbeidsplasser i dag enn vi var for 30–40 år siden.

Endringer

– Hvis man er villig til å pendle, har man et stort arbeidsmarked å øse av, sier Torodd Hauger.
Totalt 6800 arbeidspendler ut av Moss, 3500 av dem til Oslo og Akershus.

– De tre største hendelsene den siste tiden er Petersonkonkursen, flyttingen av cirka 400 arbeidsplasser på TrioVing/VingCard, og at Stortinget «rapper» 400 arbeidsplasser fra Rygge flystasjon. Hver for seg er dette store endringer som får betydning for hele mosseregionen, sier Espen Evensen, regiondirektør i NHO Østfold.

– Hvis nedleggelsen av Peterson skal innvirke på noe sentralt, må det være det meningsløse i å flytte luftforsvarets ledelse til Bodø. Man må se et arbeidsmarked i sammenheng, sier han.

– Bedriftene trenger rammebetingelser som gjør at det går an å drive. Man trenger forutsigbarhet. De ansatte på Peterson skal ha honnør for at de sto løpet ut med lavt sykefravær selv om bedriften hadde kniven på strupen. Det er en situasjon som de færreste i offentlig sektor klarer å ta innover seg, sier Evensen.

– Er Moss ferdig som industriby?
– Nei, det er det ingen grunn til å tro. Aker Solutions er et eksempel på viktige deler av mosseindustrien som er riktig timet. Moss har fortsatt mye kompetanse, og jeg er sikker på at det kommer mye annen aktivitet i tillegg til eller som erstatning for Peterson. Men en nedleggelse gjør vondt, det gjør den, sier Espen Evensen.

Artikkeltags