Politiet løslater underslag-siktede ved Sykehuset Østfold

Den lille babyen som lå i respirator måtte få annen pustehjelp da respiratoren sviktet. Babyen fikk alvorlige komplikasjoner i etterkant, noe sykehuset mener kan skyldes utstyrssvikten.

Den lille babyen som lå i respirator måtte få annen pustehjelp da respiratoren sviktet. Babyen fikk alvorlige komplikasjoner i etterkant, noe sykehuset mener kan skyldes utstyrssvikten. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Fredag 22. januar ble mannen som er siktet for grovt underslag fra Sykehuset Østfold løslatt etter fire ukers varetektsfengsling.

DEL

Det bekrefter politiadvokat Knut-Aleksander Hymer overfor FB.

– Møtet vi skulle ha om fengslingen i dag ble avlyst. Politiet har sikret de bevis som er nødvendige å sikre og vurderer det som at det ikke er grunnlag for videre varetektsfengsling av mannen, sier Hymer.

Dermed løslates mannen fredag.

– Politiet skal nå gjennomgå materiale som er innhentet. Det er snakk om ulike beslag som kontoutskrifter og regnskapsdokumenter samt vitneforklaringer. Etterforskningen vil pågå i en tid fremover, opplyser politiadvokaten.

Minst 9 millioner

Politiadvokat,Knut-Aleksander Hymer, uttaler seg i forbindelse med underslagssaken, ved Sykehuset Kalnes

Politiadvokat,Knut-Aleksander Hymer, uttaler seg i forbindelse med underslagssaken, ved Sykehuset Kalnes Foto:

Den siktede ble varetektsfengslet i julen. Siktelsen gjaldt da et underslag på 6,4 millioner kroner, men underslaget viste seg å være langt høyere enn først antatt. Siktelsen har senere blitt utvidet til å gjelde minst 9 millioner kroner. Underslaget har pågått i en periode over to år, 2014 og 2015.

LES SAKEN: Sykehusansatt på Kalnes skal ha underslått minst ni millioner

– Har dere tatt beslag i mannens eiendeler?

– Ja, rutinemessig søker politiet å sikre verdier til dekning av fornærmedes erstatningskrav, bekrefter Hymer.

Forfalsket fakturaer

Underslag

  • Underslag, forbrytelse som består i at en person med vinnings forsett rettsstridig selger, forbruker eller på annen måte tilegner seg andres ting som han har i sin besittelse, eller ulovlig forføyer over penger innkrevd på andres vegne eller betrodd ham på annen måte (straffeloven § 324).
  • Straffen er fengsel inntil to år, men inntil seks år dersom det dreier seg om grovt underslag (§ 325). Ved avgjørelsen av om et underslag er grovt, skal det særlig legges vekt på verdien av det underslåtte, om underslaget er forøvd av offentlig tjenestemann eller noen annen ved brudd på særlig tillit, om det er ført uriktige regnskaper eller bøker m.m.

To dager før julen ringte inn, anmeldte Sykehuset Østfold en av sine ansatte for underslag. Den sykehusansatte ble pågrepet samme dag som anmeldelsen ble levert inn.

Ifølge fengslingskjennelsen skal mannen som er ansatt ved Sykehuset Østfold ha forfalsket kopier av genuine fakturaer og produsert fiktive fakturaer fra leverandører til Sykehuset Østfold – og overført pengene til egen konto eller betalt for tjenester han selv har mottatt.

Mannen, som skal ha jobbet flere år ved sykehuset, har også hatt ansvar for ansettelser i sin seksjon. Den siktede skal også ha hatt flere lederverv i organisasjonslivet. Han ble varetektsfenslet frem til 22. januar, og med brev- og besøkskontroll.

– Har han erkjent forholdet?

– Jeg vil ikke gå inn på det, men jeg kan si at han samarbeider med politiet, sier Hymer.

Sykehuset ønsker ikke å kommentere saken så lenge den er under politietterforskning.

Artikkeltags