Mattilsynet: – Ikke spis selvplukkede blåskjell

KAN VÆRE FARLIG: Mattilsynet advarer nå mot å spise selvplukkede blåskjell. De man kjøper i butikk derimot, skal være trygge.

KAN VÆRE FARLIG: Mattilsynet advarer nå mot å spise selvplukkede blåskjell. De man kjøper i butikk derimot, skal være trygge. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

En oppblomstring av alger i Sverige, gjør at man nå går ut og advarer mot å spise selvplukkede blåskjell.

– I år har vi ekstremt høye konsentrasjoner av en alge som produserer nervegift. Man må være forsiktig, fordi denne giften kan oppsamles i blåskjell, sier marinbiolog Anna Dimming til Sveriges Radio.

Det var NRK Østfold som først meldte om nyheten i Norge.

– Blåskjellvarslet gjaldt egentlig kun frem til langfredag og det blir ikke gitt noe nytt råd før 21. april. I mellomtiden velger Mattilsynet nå å advare mot å spise blåskjell. I og med at det er mye av denne nervegiften i Sverige, og strømmene kan bevege seg i retning oss, så bør folk unngå å spise blåskjell fra kysten langs Hvaler og hele veien opp til i hvert fall Møre og Romsdal, sier Merete Hestdal, seniorinspektør i Mattilsynet til NRK.

Varselet som gjaldt til og med langfredag anbefalte at man burde spise blåskjell «med måte», altså gult varsel som tilsier at man ikke skal spise mer enn 15-20 mellomstore selvplukkede skjell.

Spiser man blåskjell som har nervegift i seg, kan man bli veldig dårlig og man må oppsøke lege umiddelbart:

– Man vil først oppleve prikking og nummenhet tunga, leppene og fingre og man vil få problemer med å puste og svelge. Dette vil inntre innen en halvtime. Så kan man måtte få behov for respirasjonshjelp. Det er såpass alvorlig, sier Hestdal.

Blåskjell man kjøper i butikken derimot, skal være ufarlige:

– De skjellene som er ute på markedet skal være kontrollert, det har produsenten ansvar for og Mattilsynet kontrollerer at de gjør dette. Det skal fortsatt være trygt å spise blåskjell fra butikk, sier Hestdal til NRK.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.