– Vi har 100 villsvin nå, om 10 år vil vi ha 10.000....

Kan fort bli mange villsvin i Østfold

Kan fort bli mange villsvin i Østfold Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Østfold fylkeskommune skal behandle et forslag til forvaltningsplan for villsvin tirsdag.

DEL

Det foreslås organisert jakt på dyra som har etablert seg i store deler av Halden og Aremark kommuner, skriver Halden Arbeiderblad.

Kan bli 10.000 villsvin

Leder for viltnemda i Hobøl, Håvard Jensen anslår at det finnes rundt 100 villsvin i Halden, Aremark og Marker pluss minst ét i Hobøl.

– Det er kanskje noe motstand blant grunneierne. Men med en slik forvaltningsplan vil vi få en mening med villsvinbestanden.

– Det er snakk om at ettersom vi nå har rundt 100 villsvin i området, vil vi ha 10.000 i løpet av 10 år, har leder for viltnemnda i Hobøl Håvard Jensen tidligere uttalt til Moss Avis.

Ute av kontroll

Fylkestinget har bedt Miljødirektoratet og Klima- og miljødepartementet utarbeide regelverk for forvaltning av villsvin, men har ikke nådd fram foreløpig.

– Det er nødvendig å forvalte villsvin som andre viltarter. Bestanden vokser, og det er viktig å ikke havne i samme situasjon som i Sverige. Der kom tiltak mot utbredelsen for sent, og situasjonen i enkelte län er nå nærmeste ute av kontroll, skriver fylkesrådmann Atle Haga i sitt saksfremlegg ifølge NRK Østfold.

Utkastet til regional forvaltningsplan skal behandles i Næring og kulturkomiteen tirsdag.

Målet er at planen skal opp til politisk behandling tidlig neste år, ifølge NRK Østfold.

Artikkeltags