Gå til sidens hovedinnhold

– Vi har 100 villsvin nå, om 10 år vil vi ha 10.000....

Artikkelen er over 6 år gammel

Østfold fylkeskommune skal behandle et forslag til forvaltningsplan for villsvin tirsdag.

Det foreslås organisert jakt på dyra som har etablert seg i store deler av Halden og Aremark kommuner, skriver Halden Arbeiderblad.

Kan bli 10.000 villsvin

Leder for viltnemda i Hobøl, Håvard Jensen anslår at det finnes rundt 100 villsvin i Halden, Aremark og Marker pluss minst ét i Hobøl.

– Det er kanskje noe motstand blant grunneierne. Men med en slik forvaltningsplan vil vi få en mening med villsvinbestanden.

– Det er snakk om at ettersom vi nå har rundt 100 villsvin i området, vil vi ha 10.000 i løpet av 10 år, har leder for viltnemnda i Hobøl Håvard Jensen tidligere uttalt til Moss Avis.

Ute av kontroll

Fylkestinget har bedt Miljødirektoratet og Klima- og miljødepartementet utarbeide regelverk for forvaltning av villsvin, men har ikke nådd fram foreløpig.

– Det er nødvendig å forvalte villsvin som andre viltarter. Bestanden vokser, og det er viktig å ikke havne i samme situasjon som i Sverige. Der kom tiltak mot utbredelsen for sent, og situasjonen i enkelte län er nå nærmeste ute av kontroll, skriver fylkesrådmann Atle Haga i sitt saksfremlegg ifølge NRK Østfold.

Utkastet til regional forvaltningsplan skal behandles i Næring og kulturkomiteen tirsdag.

Målet er at planen skal opp til politisk behandling tidlig neste år, ifølge NRK Østfold.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.