(Sarpsborg arbeiderblad): Overgrepsmottaket i Østfold står bak filmen i samarbeid med  produksjonsselskapet Lucky View.

– Vi la ut filmen klokken 14.00 torsdag på Facebooksiden til mottaket. Den begynte å spre seg umiddelbart og har allerede blitt delt 6.000 ganger, sier Ann Helen Lomsdalen som er daglig leder for Overgrepsmottaket i Østfold.

Det var status da SA skrev saken ved 09.30-tiden fredag, men bare i løpet av den tiden det har tatt å skrive artikkelen har tallene steget betraktelig.

– Helt overveldende

Selv ble hun sittende hele torsdagskvelden og følge med på antall delinger, likerklikk og kommentarer som strømmet inn.

Ved 21.00-tiden i går kveld var filmen sett over 200.000 ganger - da hun sto opp fredag morgen var antallet fordoblet.

– Responsens er helt overveldende. Jeg fikk nesten ikke sove i natt, sier Lomsdalen.

Fortvilte meldinger

Det er ingen tvil om at Overgrepsmottaket og Lucky View i samarbeid har knekt koden på hvordan de skal nå fram til den viktigste målgruppen for filmen, de unge menneskene.

I den seks minutter lange filmsnutten følger vi Emilie via meldinger på snap og messenger. Hun våkner opp dagen etter en fest, er i dårlig form, husker lite fra kvelden før og er naken på underkroppen.

Her kan du se den populære videoen:

– 70-80 prosent av de jentene som kommer inn til oss har opplevd noe lignende som Emilie. Jenter som har blitt for fulle, sovnet og som våkner opp dagen etter og er veldig usikre på hva som har skjedd, sier Lomsdalen.

– Forteller det vi ser

Mørketallene rundt seksuelle overgrep er høye. Håpet er at videoen skal bevisstgjøre unge jenter og gutter på hvor grensa går. Og at det er viktig å søke hjelp ved et overgrepsmottak hvis man vet - eller tror man har - blitt utsatt for et overgrep.

– Vårt budskap er å fortelle hva vi ser. De siste fire dagene har vi hatt tre jenter inne som forteller om akkurat det jenta i filmen opplever, sier hun.

– Er det en jente eller gutt som ser videoen og som har opplevd det samme, så ta kontakt med oss,. Ikke nødvendigvis for å anmelde saken, men for å snakke med noen om det du har opplevd.

Fylla har ikke skylda

Og til de som ser filmen og tenker at begge ungdommene var fulle og at de sikkert var med på det begge, har Lomsdalen et viktig budskap:

– Ingen skal ha sex med en person som er så beruset at hun eller han ikke kan ta vare på seg selv. Det hjelper heller ikke å unnskylde overgriperen - i dette tilfelle gutten - om at han var full. For hadde han vært så full, hadde han heller ikke vært i stand til å ha sex, sier hun.

Filmen ble for øvrig laget i forbindelse med Overgrepsmottaket i Østfold sitt 10-årsjubileum som ble markert på Sykehuset Østfold tidligere i år.

– Det er hyggelig at filmen fra mottaket vårt spres over hele landet. Det bidrar også også til å gjøre overgrepsmottak - og tilbudet som gis der -  i andre deler av landet mer kjent, sier Ann Helen Lomsdalen.