– Vi tror alle er fra Sverige, og flere er kjente medlemmer av Den Nordiske Motstandsbevegelsen (DNM), sier operasjonsleder Lars Stenrød til Fredriksstad Blad klokka 10 lørdag.

Før klokken 14.00 var i alt 18 personer pågrepet i forbindelse med demonstrasjonen, ifølge Politiet.

Ikke beslaglagt våpen

– Vi kjente igjen flere personer via legitimasjon, og det er også gjort beslag. Jeg vil ikke kommentere beslaget annet enn å påpeke at det ikke er våpen.

– Ble det gjort beslag i plakater eller annen type profilering for DNM?

– Det ligger i saken. De er mistenkt for å ville delta i eller planlegge demonstrasjoner. Bakgrunnen for pågripelsen er at de kan utgjøre en fare for offentlig orden og sikkerhet, forklarer Stenrød.

Politiet vil fortsette med en forsterket kontroll på grenseovergangene i dag, lørdag.

Alle 14 sitter nå i arresten.

– De vil bli avhørt utover dagen og mulig bortvist, sier Stenrød.

Hva forklarte de da de ble stoppet?

– Jeg ønsker ikke å kommentere om de sa noe da de ble stoppet.

– Vil pågripelsen av disse mennene få konsekvenser for politiets planlegging av dagen videre?

– I utgangspunktet ikke. Det vil bli mer synlig politi i Østfold denne helga, men vi oppfordrer publikum til å bruke byene som vanlig.

Rundt klokken 14 lørdag ettermiddag, informerte derimot Politiet Østfold om at en av de pågrepne demonstrantene var i besittelse av pepperspray.

Er på plass på Svinesundsbrua

Ved den gamle Svinesundsbrua står politibetjent Hauge med en kollega for å sjekke alle kjøretøyene som passerer.

– Vi trår inn ekstra på grunn av mulige demonstrasjoner. I dag stopper vi alle kjøretøy som kommer over brua og spør om hvor de skal og ser an menneskene som sitter i bilen. Vi vet hvilke folk vi leter etter, sier Hauge.

Dagbladet ble vitne til at fire svenske unge menn ble stoppet på grensen ved Ørje klokken 22.30 fredag kveld.

Avisa var til stede da en svenskregistrert Volvo med fire unge menn ble stoppet. Avisa skriver at de fire mennene ble sjekket av politiet i tre kvarter før de ble satt i politibiler med håndjern.

Politiadvokat Morten Lundén opplyser at mennene er pågrepet på bakgrunn av utlendingsloven paragraf 106.

– Man vurderer å bortvise dem eller utvise dem fra riket fordi de kan utgjøre en fare for sikkerheten, sier Lundén til NTB natt til lørdag.

Høy beredskap

Politiet i Østfold har høy beredskap i helga fordi de forventer høyreekstreme markeringer på olsok, lørdag 29. juli, som er en merkedag for norske nasjonalister.

Den nynazistiske gruppen Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) planla opprinnelig en markering i Fredrikstad 29. juli, men fikk tidlig i juni beskjed om at politiet satte ned foten.

Flere andre grupperinger har søkt om demonstrasjonstillatelser, skriver FB.

Demonstrerer i Kristiansand

Lørdag ettermiddag rundet klokken 12 viste det seg at DNM hadde valgt å flytte den forbudte demonstrasjonen til Kristiansand.

«Systemets forsøk på hindre Den nordiske motstandsbevegelsens kamp mot den subversive og folkefiendtlige homolobbyen er selvsagt nytteløst.» Det skriver nettstedet frihetskamp.net lørdag formiddag.

TV 2 skriver at flere personer er pågrepet i Kristiansand. Flere nynazister skal være på vei, men ifølge kanalen har politiet kontroll. Politiet er likevel forberedt i Østfold.

 

Ifølge talsmann for Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM), Haakon Forwald, er det rundt 80 personer som deltar i demonstrasjonen, skriver Fredriksstad Blad. Ifølge NRK er det derimot mellom 50 og 60 personer som deltar i demonstrasjonen.

– Parolen vår er knus homolobbyen og budskapet er å belyse problematikken rundt homolobbyen og dens destruktive innflytelse på vårt folk, sier Forwald til TV 2.

Demonstrantene som går nedover Markens gate i Kristiansand, består av både norske og svenske nynazister. Ifølge NRK valgte enkelte forbipasserende snu ryggen til dem da de marsjerte nedover gata.

Foreløpig rolig

Demonstrasjonen, som Den nordiske motstandsbevegelsen opprinnelig ønsket å holde i Fredrikstad, går foreløpig rolig for seg i Kristiansand, melder NRK lørdag ettermiddag.

– Det er rolig i Østfold så langt. Vi har kontroll og følger situasjonen, melder operasjonsleder i Østfold politidistrikt.