Det som i dag kan kalles en halv seier, eller i det minste en kalori-og fosfatrik kompensasjon når byens fotballklubber går av banen uten tre poeng, så dagens lys på begynnelsen av seksti- tallet.
En institusjon i byen og fast leverandør i god smak, Arne Johansen, også kjent av samtiden som Arne Iskrem, måtte en kveld overlate tilberedning og salg til nevøene Eyvind og Jan Hellstrøm som opplevde at etterspørselen overgikk lageret av lomper.
Gutta erstattet lompene med vafler. Eyvind, som for de fleste er kjent som Michelenstjerne- kokk og restaurantkjøkkenopprydder på tv, fikk dermed æren av å være pølsevaffelens far. En ære han ikke er altfor glad for. Hans skal i et intervju med Dagens Næringsliv ha sagt at han ikke har smakt elendigheten siden den gangen.
Om retten kommer fra Eyvinds hånd er likevel uvisst, for; for noen sommersesonger siden kunne gartner Arild Lagerquist melde at han allerede flere år før brødrene Hellstrøm gikk tomme for lomper i onkelens isbar, hadde fått retten servert i Drammen.

Tar testen

Mange nyinnflyttede ser det som et ledd i oppdragelsen å sjekke ut Alby- kringlen og pølsevarianten. Det har for noen vært tøffe greier, daværende MFK- trener Geir Bakke skal i respekt for lokale tradisjoner ha satt tennene i en variant der garnityret skal ha bestått av rekesalat og syltetøy. Popgruppa Superfamily fikk av VG i forbindelse med et plateslipp terningkast fire og CD'en beskrevet som «en pølse i vaffel, fordi når man kom halvveis smaker det ikke godt lenger».
I HMS- magasinet kunne man for en tid tilbake lese om mossebedriften Kjell Aanerød som opererte med oppsiktsvekkende lavt sykefravær. Aanerød spekulerte villig om det skyldtes det gode miljøet eller det stadige tilbudet om pølse i vaffel.

Omdømme

Pølse i vaffel er i mange kretser like synonymt for Moss som kråka, mosselukten og Helly Hansen. Turistsjef Elisabeth Bern tror ikke at en variant som inkluderer andre råvarer enn den tradisjonelle pølsa og ditto vaffel vil rokke ved Moss sin posisjon som hovedstad for pølse i vaffel.
– Jeg spiser normalt ikke mye pølser men foretrekker så absolutt den med vaffel, sier hun og legger til at pølse i lompe smaker mye verre. Dessuten synes hun det er fint at man med kyllingpølse og grov vaffel kan få gleden av et utvidet tilbud.
Og apropos Hellstrøm. Han lærte sitt fag i Frankrike. Der kalles en variant av vaffelen crepes og er intet annet enn en delikatesse.