10 millioner ekstra til hjelpetelefoner for selvmordsforebygging

Med den ekstra støtten vil bevilgningen fra staten til Mental Helse sin hjelpetelefon øke til totalt 24,8 millioner kroner, mens bevilgningen til Kirkens SOS øker til 25 millioner kroner.

Med den ekstra støtten vil bevilgningen fra staten til Mental Helse sin hjelpetelefon øke til totalt 24,8 millioner kroner, mens bevilgningen til Kirkens SOS øker til 25 millioner kroner. Foto:

Hjelpetelefoner for selvmordsforebygging har den siste tiden opplevd økt pågang. Nå skal tilbudet styrkes.

DEL

Mandag melder regjeringen i en pressemelding at de styrker hjelpetelefonene til Mental Helse og Kirkens SOS med 10 millioner kroner.

I tillegg ber regjeringen Helsedirektoratet så raskt som mulig om å gå ut med ny og oppdatert informasjon om hvor mennesker som har selvmordstanker, eller som er bekymret for andre, kan søke hjelp.

Bakgrunnen for den ekstra støtten er den økte pågangen på å hjelpetelefoner for selvmordsforebygging den siste tiden.

Etter Ari Behns død, hvor han tok sitt eget liv 1. juledag, har det vært økt fokus på mental helse og at det finnes hjelpetelefoner man kan ringe, i tillegg til at man kan søke hjelp flere steder om man har behov for det.

– Jeg er veldig glad for den innsatsen som både frivillige og ansatte legger ned i våre ulike hjelpetelefoner og chat-tjenester. For mange er det en trygghet å vite at noen er der for å lytte når det trengs. Hjelpetelefonene melder at de ikke får svart alle som ringer inn, derfor ønsker vi nå å styrke dette tilbudet, sier helseminister Bent Høie (H) i pressemeldingen.

Med den ekstra støtten vil bevilgningen fra staten til Mental Helse sin hjelpetelefon øke til totalt 24,8 millioner kroner, mens bevilgningen til Kirkens SOS øker til 25 millioner kroner.

– For å hindre at mennesker tar sitt eget liv, må vi sørge for at de som sliter får hjelp når de trenger det. Derfor vil vi nå synliggjøre ytterligere hvor man kan få hjelp. Det kan være å ringe legevakten på telefon 116 117, en hjelpetelefon, eller å kontakte fastlegen sin. Det er hjelp å få, sier Høie videre.

Trenger du noen å snakke med? Mental Helse kan nås på 116 123. Røde Kors kan ringes på 80033 321. Kirkens SOS: 22400040.

I tillegg ber regjeringen Helsedirektoratet så raskt som mulig om å gå ut med ny og oppdatert informasjon om hvor og hvordan mennesker som har selvmordstanker, eller som er bekymret for andre, kan søke hjelp. Det er viktig at denne informasjonen blir spredt gjennom alle tilgjengelige kanaler. Det er viktig at alle vet at det er hjelp å få mange steder, både i kommunen, i helsetjenesten og i regi av ideelle aktører.

Regjeringen arbeider med en ny handlingsplan for forebygging av selvmord.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken