Gå til sidens hovedinnhold

Råde vil ikke date byene

Artikkelen er over 5 år gammel

Det ble litt av en valgthriller i Råde i kveld. Men etter en intens debatt og spennende votering kunne nei folket juble. Bak flertallet sto blant annet store deler av Høyre og Frp , pluss hele Sp. Etter avstemningen brøt jublen løs.

Som ventet hadde folket i Råde gått mann av huse for å få med seg kveldens votering om kommunesammenslåing, og Bøndenes hus var smekkfult da kommunestyret skulle votere. Etter en debatt for og imot, stemte 16 representanter for at Råde skal fortsette som selvstendig kommune, mens 11 stemte imot.

Dette vakte sterke følelser blant mange av tilhørerne, som responderte med applaus og omfavnelser.

Det var som sagt Senterpartiet, store deler av Høyre samt Fremskrittspartiet som gikk inn for en fortsatt singeltilværelse.

- Jeg tror det er flertall i bygda for at Råde skal fortsette som en selvstendig kommune, påpekte Ruth Iren Grimstad fra Sp. - Vi spiller ikke på frykt når vi advarer mot sammenslåing. Mange forskningsrapporter støtter vårt syn. Ingen partier kan heller dele ut millioner til bassenger eller omsorgsboliger på forhånd, presiserte hun, med et spark til Ap.

Arbeiderpartiets Jarle Tranøy fremmet forslag om sammenslåing, og sa også at de som stemte mot at Råde skulle slå seg sammen med andre, tok på seg et stort ansvar.

Etter som flertallet gikk inn for å fortsette alene, ble det ikke noen ytterligere diskusjon om hvorvidt kommunen skulle se til Fredrikstad eller Moss. Men flere representanter som stemte for at Råde fortsatt skal greie seg alene, røpet at de hadde plan B klar og hvilken by de da eventuelt ville se til.

Ordføreren "kom ut av skapet"

Råde-ordfører René Rafshol (H) gikk tidligere på kvelden opp på talerstolen og avslørte sin mening.

- Jeg har kommet til at Råde greier seg best som selvstendig kommune, fortalte ordføreren.

Ordføreren sa selv at han nå har kommet ut av skapet, og mener at Råde greier seg best alene. Han viste blant annet til at kommunen har scoret høyt på det siste kommunebarometeret.

Les også

Må ta fighten foran bygdefolket

Rafshol har tidligere vært for sammenslåing, men etter å ha jobbet med saken i to år, er konklusjonen nå at kommunen er stor nok til å klare seg fint videre på egenhånd.

Umiddelbart etter voteringen brøt det ut spontan applaus. De tre damene fra Råde Sp smilte fra øre til øre, og blant tilhørerne som forlot salen var det også mange brede glis.

Vi oppdaterer saken

Kommentarer til denne saken