Mange vil gjøre en frivillig innsats ved Ankomstsenter Østfold

VIL HJELPE FLERE: Leder Anders Lervold i Rygge og Råde Røde Kors og generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors møttes i Ankomstsenter Østfold tirsdag.

VIL HJELPE FLERE: Leder Anders Lervold i Rygge og Råde Røde Kors og generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors møttes i Ankomstsenter Østfold tirsdag. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Hele 60 personer har meldt sin interesse til Røde Kors om å bidra som frivillige ved ankomstsenteret for asylsøkere i Råde.

DEL

Det kommer godt med, for belegget ved senteret blir forholdsvis stort det nærmeste halvåret:

Norge har forpliktet seg til å relokalisere 1500 asylsøkere i både 2016 og 2017. Og med et etterslep fra i fjor, samt mål om å ta imot mest mulig av årets kvote før sommeren - så er senterleder Helge Ekelund og hans ansatte inne i en travel periode.

- Fram til nyttår var vi rustet til å ta imot 100 asylsøkere daglig. Fra nyttår bemannet vi kraftig ned, men nå bemanner vi opp igjen for å kunne ta imot relokaliseringsgruppene, forklarer Ekelund til Moss Avis.

Gode hjelpere

Røde Kors har en avtale med UDI og senterdriver Hero om å stille med frivillige på ankomstsenteret.

- Ved behov er vi her i 3-4 timer hver dag. Først og fremst leker vi med og sysselsetter barna. Men vi slår også gjerne av en prat med voksne, og vi hjelper til med å få nyankomne greiest mulig gjennom mottakssystemet, forklarer leder Anders Lervold i Rygge og Råde Røde Kors.

60 har meldt seg

I forrige uke etterlyste han via Moss Avis flere hjelpere til Røde Kors' arbeid på ankomstsenteret.

Les også: Østfold Røde Kors trenger flere frivillige til ankomstsenteret i Råde

Nå har Lervold fått hele 60 interesserte personer på listene foran de to informasjonsmøtene som skal holdes i februar.

Normalt vil ikke samtlige møte opp, men Lervold er likevel godt meget fornøyd med responsen.

- Og vi vil også arrangere et informasjonsmøte for et «oppsamlingsheat» senere, så det er fortsatt mulig å bli frivillig, inviterer Lervold.

- Norge bør ta imot flere

Tirsdag ettermiddag besøkte generalsekretær Bernt G. Apeland i Norges Røde Kors ankomstsenteret.

Samtidig ankom 103 asylsøkere fra Syria, som asylsøkere som relokaliseres fra Hellas.

Dette var den første store ankomsten til Norge og Råde etter at Trump innførte innreiseforbud for syriske flyktninger til USA.

- Behovet for trygge havner for mennesker på flukt har ikke vært større på mange tiår. Det bør være styrende for norsk politikk når det gjelder innvandring. Når store nasjoner som USA stenger muligheten for å søke asyl og flykte fra krig, er det viktig at andre land stiller opp, sier Apeland til Moss Avis.

- Hva sier du om at USA stenger grensene?

- I Røde Kors er vi litt forsiktige med å uttale oss om politikk, men vi mener at alle land som kan, bør stille opp for folk som flykter fra krig og trenger asyl.

- Plass til flere i Norge

Apeland er derimot ikke redd for å si følgende i forhold til norsk asylpolitikk:

- Med ankomstsenteret vi her i Råde - hvor alt er veldig godt tilrettelagt og organisert - og med norske kommuner som har dimensjonert seg for å ta imot flere flyktninger, så er Norge i en god posisjon for nettopp å ta imot flere.

- Det er flott at vi nå er kommet i gang med å ta imot syriske flyktninger som skal relokaliseres fra Europa. Men når vi ser behovet der ute og mulighetene Norge har, så bør vi ta imot flere.

- Og hvis norske myndigheter tar imot flere, så skal vi i Røde Kors stille opp med våre frivillige både i mottak og der asylsøkerne blir bosatt, lover Bernt G. Apeland.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken